Експерти: Україна впоралась з Євро-2012 на "4" з плюсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна впоралась з Євро-2012 на "4" з плюсом

936
Україна проводить Чемпіонат Європи з футболу на високому рівні - на "четвірку" з плюсом за п'ятибальною системою, відзначають експерти в сфері економіки, інвестицій та банківської справи.
У коментарі Інституту Горшеніна керуючий партнер ІК "Капітал Таймс" Ерік Найман відзначив, що найкраще до чемпіонату була підготовлена інфраструктурна складова.
"По-перше, це стадіони, підготовлені на прикладі кращих європейських зразків і які цілком відповідають кращим світовим стандартам. Також вдалося підняти інфраструктуру аеропортів, грамотно організувати трансфери туристів, що прилітають, з аеропортів в центр міста. Тут теж ні в кого не виникло нарікань. Фан-зони досить непогано організовані. Вони, звичайно, не дуже зручні для самих мешканців міст, але для туристів все було відмінно. Наскільки я розумію, у шведів не було скарг з приводу розміщення на Трухановому острові. Та й міліція поводилася ближче до європейських стандартів, принаймні, в частині іноземних туристів", - сказав експерт.
На думку Е.Наймана, завдяки Євро-2012 Україна усвідомила, що здатна вживати масштабні заходи.
"Наскільки я розумію, зараз влада вже починає замислюватися про те, чи варто братися за проведення Зимової олімпіади. Як показує практика Євро-2012, Україні під силу такий захід", - вважає експерт.
Начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб, в свою чергу, зазначив, що позитивний ефект від проведення великих спортивних турнірів може виражатися в підвищенні туристичної та інвестиційної привабливості країни, а також у зростанні продуктивності праці внаслідок масштабних вкладень в інфраструктуру.
"Зокрема, збільшення припливу туристів після успішного проведення спортивного турніру отримало назву "ефект Барселони", після організації в цьому місті літніх Олімпійських ігор 1992 року", - сказав він.
При цьому, на його думку, віддача від масштабних інвестицій в інфраструктуру потенційно відкриває для України більші можливості.
"Проведення чемпіонату дозволило здійснити низку проектів, які, в іншому випадку, так і залишилися б нереалізованими в найближчі 5-10 років. Мова йде, в першу чергу, про модернізацію транспортної інфраструктури - дороги, аеропорти", - вважає Д. Сологуб.
У свою чергу, директор філії консалтингової групи "НЕО Центр" Діоніс Васильєв вважає, що Україна гідно провела Євро-2012.
"Мені складно бути об'єктивним, враховуючи любов до Києва, і я не є інспектором УЄФА, але мені здається, що Євро-2012 ми прийняли дуже гідно. Молодці. Тому що все просто: є початковий бюджет, в який не входять якісь шановні організації або шановні персоналії - ось вони і починають гнати хвилю, що грошей не вистачить, що ми не встигнемо. А ось те, якою ціною ми впоралися, я б, звичайно, проаналізував", - зазначив експерт.
Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Наглядової ради компанії "МТ-Інвест", заслужений економіст України Мирослав Табахарнюк зазначив, що до гідної підготовки Євро-2012 було докладено колосальні зусилля.
"Слід віддати належне уряду країни, органам місцевого самоврядування, які у складний кризовий час, в умовах обмежених бюджетних можливостей зуміли сформувати сучасні, європейські умови для футбольних фанатів, міжнародних гостей та учасників чемпіонату, так і бізнесу, громадянському суспільству в цілому за підтримку і просування українських національних інтересів", - сказав він.
На його думку, завдяки Євро-2012 Україна здійснила справжній ривок у модернізації інфраструктури.
"Після чемпіонату українці ще довго будуть користуватися новими дорогами, аеропортами, залізничними станціями, висококомфортабельним транспортом. Сучасні стадіони, збудовані за кращими міжнародними стандартами, будуть сприяти належній підготовці підростаючого покоління футболістів, будуть служити майданчиком для проведення масштабних публічних заходів, у тому числі міжнародного рівня. Вдуматися тільки: зазвичай на модернізацію своєї інфраструктури, реконструкцію аеропортів, будівництво нових готелів, стадіонів, країні потрібно мінімум 15 років, а ми здійснили такий обсяг робіт всього за шість!", - підкреслив М.Табахаранюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас