Саміт ЄС може дозволити ЄК контролювати фінанси країн-порушників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт ЄС може дозволити ЄК контролювати фінанси країн-порушників

Казна та Політика
182
Лідери Європейського союзу, які зберуться на зустріч у верхах в четвер-п'ятницю в Брюсселі, можуть обговорити питання про наділення Європейської комісії повноваженнями з контролю та внесення змін до бюджетів країн, які порушують чинні в союзі угоди про обмеження гранично допустимого розміру держборгу і дефіциту держбюджету, йдеться в проекті звіту, що є в розпорядженні газети Financial Times.
Пропозиції є частиною плану з реформування ЄС і перетворення об'єднання на більш тісний бюджетний союз. У проекті документа також йдеться про підвищення ступеня інтеграції в банківській і політичній сферах.
Саміт ЄС пройде у вкрай напруженій обстановці: напередодні Кіпр став п'ятою державою-членом об'єднання, що офіційно звернувся по міжнародну допомогу, пославшись на проблеми в банківському секторі, що постраждав від знецінення грецьких активів, у самій Греції в цей час ледве створена після повторних виборів до парламенту урядова коаліція втратила міністра фінансів, який пішов зі свого поста за станом здоров'я всього через чотири дні після призначення.
Раніше головним прихильником ідеї більшого контролю над фінансами проблемних країн регіону виступала Німеччина, пов'язуючи це питання з можливістю емісії єдиних держоблігацій єврозони. Можливо, обговорення питання про внесення примусових змін до бюджетної політики країн, що порушують боргові і бюджетні правила ЄС, якраз і є спробою підштовхнути Німеччину до прийняття ідеї про випуск спільних боргових зобов'язань.
Проект документа передбачає, що ЄК буде займатися виробленням конкретних пропозицій щодо зміни бюджетів проблемних країн, а потім ЄС спільно ухвалюватиме рішення про їх реалізацію.
Хоча формально ЄК буде робити країнам-порушникам "пропозиції" про зміну бюджетної політики, документ, який, ймовірно, буде обговорюватися на саміті, пропонує також створення особливих механізмів примусу таких країн до виконання своїх зобов'язань, зокрема, штрафи.
Новий проект наділяє ЄК значно більшими повноваженнями, ніж ті, які комісія хотіла отримати в минулому році, коли її фахівці запропонували надати органу можливість візувати національні бюджети до їх вступу в силу.
У новому проекті також пропонується щорічно погоджувати в рамках єврозони розміри держборгу і дефіциту бюджету для кожної країни, при цьому збільшення стелі запозичень для однієї країни зажадає згоди всіх інших членів валютного союзу.
Авторами документа є президент ЄС Герман ван Ромпей, голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі, голова Європейської комісії (ЄК) Жозе Мануель Баррозу і прем'єр-міністр і міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер, що очолює постійну нараду міністрів фінансів країн єврозони (Єврогрупу).
Автори документа провели зустріч у понеділок, а в ніч на вівторок, за даними Financial Times, повинні були направити його лідерам ЄС.
На минулому тижні стало відомо, що ті ж особи готують власні пропозиції щодо можливості розміщення спільних короткострокових боргових зобов'язань, створення особливого єдиного фонду для викупу держборгу "проблемних" країн, а також уніфікації правил нагляду в банківській сфері.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас