Експерт: Над єврозоною нависла серйозна загроза розпаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Над єврозоною нависла серйозна загроза розпаду

Валюта
2217
Інвестори налаштовані скептично з приводу саміту ЄС, який відбудеться в четвер-п'ятницю. Європейські політики знову можуть домовитися лише в найзагальніших рисах, але без конкретики. А після вчорашнього звернення Іспанії за фінансовою допомогою в сумі $100 млрд. для порятунку іспанських банків над єврозоною нависла серйозна загроза розпаду. Кіпр також звернувся за фінансовою допомогою, а кіпрським банкам загрожує націоналізація, і це в кращому випадку.
Котирування євро при цьому поки поводяться цілком пристойно і втрималися на рівні 1,25 проти долара. Проте показовим було зростання вартості золота більш ніж на 1%. Тобто інвестори знову почали шукати притулку в найбезпечнішій валюті - золоті. До речі, золото все ніяк не може впасти до $1500 за унцію.
Джордж Сорос заявив, що якщо саміт ЄС пройде безрезультатно, для євро це може стати фатальним.
Найбільшою стратегічною проблемою для євро є небажання більшості простих громадян в Німеччині та Франції бачити в складі єврозони не тільки Грецію (78% і 65% опитаних відповідно), а й Іспанію, і Італію (половина опитаних). Адже в основному саме німці і в невеликій мірі французи сьогодні і платять за те, щоб не допустити розпаду єврозони. Якщо політики в Берліні і Парижі послухаються своїх співвітчизників, то перспективи у євро будуть вельми туманні. Або цим політикам доведеться провести активну PR роботу, щоб довести необхідність збереження єврозони в поточному форматі.
Зростання побоювань з приводу Європи спровокувало зниження котирувань акцій. Проте відзначимо, що падіння фондових ринків відбулося на тлі низьких обсягів. Тобто панічних продажів не спостерігається. Так що напередодні саміту ЄС істотної зміни котирувань не очікується, хоча позиції ведмедів і виглядають фундаментально більш обґрунтованими. Хіба що з'являться інші подразники. А ось волатильність цін залишиться підвищеною. І вже за підсумками саміту ЄС можливе визначення напряму руху. В першу чергу, для євро.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас