Україна не виконала контракт на постачання танків Ємену — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не виконала контракт на постачання танків Ємену

1805
Племінник колишнього президента Ємену Алі Абдулли Салеха - Тарік Салех - прибув в Україну, щоб домогтися від компанії "Укроборонпром" компенсації за невиконаний контракт щодо постачання основних бойових танків. Як пише сьогодні газета "Коммерсант Украина", угоду було підписано до революції в Ємені, однак після зміни режиму в країні українська сторона зірвала угоду "з технічних причин". Подробиці угоди не розкриваються.
Під час правління Салеха його племінник командував 3-ю армійською бригадою національних збройних сил Ємену. За даними єменської газети Al Ahali, на яку посилається "Коммерсант", контракт на постачання основних бойових танків був підписаний під час повстання проти президента. В кінці лютого Салех офіційно відрікся від влади в обмін на недоторканність для себе та членів сім'ї.
Після зміни режиму Україна так і не виконала угоду, і Тарік Салех, а також бізнесмен, який брав участь у підписанні угоди як партнер уряду, прилетіли до Києва, щоб повернути витрачені гроші. Офіційно українська сторона вимог з боку колишнього уряду Ємену поки не підтвердила.
Згідно з регістром ООН щодо постачання звичайних озброєнь Україна не передавала Ємену військову техніку з 2007 року. При цьому, за даними експертів, приблизно 40 відсотків українського військового експорту припадають на країни Близького Сходу і Півночі Африки. В даний час Україна займає 12-е місце в списку найбільших світових експортерів зброї. Український військовий експорт в 2011 році склав близько мільярда доларів.
У разі, якщо невиконання єменського контракту офіційно підтвердиться, іміджу України на міжнародному ринку озброєнь буде завдано додаткової шкоди.
"У сегменті постачання і модернізації озброєнь Україна є серйозним гравцем, і будь-які промахи з її боку вигідні конкурентам, серед яких і Росія", - вважає директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський. Він додав, що питання компенсації за невиконаним договором, швидше за все, буде вирішено до суду.
На початку 2011 року під загрозою зриву опинилися контракти на постачання Іраку транспортних літаків Ан-32Б і бронетранспортерів БТР-4Е. Українській стороні тоді не вдалося уникнути штрафних санкцій, які були накладені після початку поставок військової техніки.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас