Третій квартал додасть песимізму економіці України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третій квартал додасть песимізму економіці України

Казна та Політика
766
Темпи зростання валового внутрішнього продукту України сповільняться в третьому кварталі 2012 року, порівняно з динамікою другого кварталу і минулого року, розвіявши надії уряду на відновлення української економіки до докризового рівня, вважають учасники щомісячного опитування Reuters.
За прогнозами представників 14 банків та інвестиційних компаній, в третьому кварталі ВВП країни виросте на 1,2-1,5% після очікуваних у другому кварталі 2012 року 2% зростання і в порівнянні з 6,5% зростання в третьому кварталі минулого року.
"Однією з причин прискорення зростання ВВП у третьому кварталі минулого року був надзвичайно високий урожай (сільгосппродукції). В цьому ж році прогнози не настільки сприятливі, що негативно вплине на темпи зростання ВВП в третьому кварталі", - сказав Дмитро Сологуб з Райффайзен Банк Аваль.
За його словами, ще однією причиною очікуваних низьких показників можна назвати відносно високу порівняльну базу минулого року.
"Ну, і нарешті, не надто обіцяюче виглядає кон'юнктура зовнішніх ринків - ціни на сталь за останній місяць впали на 10%, попит на світових ринках також залишається досить слабким. Плюс сповільнюються темпи зростання в країнах - основних торгових партнерах України, зокрема в Росії", - додав аналітик.
Reuters відзначає, що економіка України вразлива до шоків ззовні через свій невеликий розмір і значну залежність від зовнішньої торгівлі. У 2009 році через глобальну кризу і скорочення попиту на українську сталь промислове виробництво України впало майже на 22%, а ВВП - майже на 15%, що стало рекордним падінням за 15 років.
Нагадаємо, що уряд розраховував за три наступні роки відновити зростання ВВП до рівня 2008 року. В 2011 році ВВП збільшився на 5,2% після зростання на 4,1% в 2010 році. Бюджет 2012 року влада зверстала, базуючись на прогнозі зростання ВВП на 3,9%.
Учасники опитування очікують збільшення ВВП не більш ніж на 2,0 відсотка в 2012 році при приблизно такій же динаміці промисловості.
"Зовнішня торгівля погіршується, тиск на курс гривні вдається стримувати винятково висушуванням банківської ліквідності. А це ще більше охолоджує українську економіку. Так що, в найближчому майбутньому економіка України залишиться в сутінковій зоні", - додав песимізму Ерік Найман з Capital Times.
Разом з тим, агентство констатує, що українська влада відмовилася в рік парламентських виборів, запланованих на жовтень, йти на узгоджені з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом непопулярні заходи для скорочення бюджетного дефіциту, через що МВФ призупинив фінансову підтримку в рамках програми співпраці stand-by.
В умовах обмеженого доступу до зовнішніх позик і падіння попиту на український експорт, Києву доводиться посилювати грошову політику, щоб обмежити на внутрішньому ринку попит на валюту, необхідну уряду і Національному банку для виплат за зовнішніми боргами і розрахунків держкомпанії Нафтогаз за російський газ, імпорт якого становить близько половини річного споживання.
На думку аналітиків, парламентські вибори залишаються головним чинником, який змушує Національний банк стримувати девальвацію гривні всупереч рекомендаціям МВФ проводити політику більш гнучкого курсу, здатну зменшити негативний вплив зовнішніх шоків на економіку.
Раніше повідомлялося, що зростання ВВП України за 5 місяців дещо перевищило 2%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас