Сорос: Непоступливість європейських лідерів може спричинити крах євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: Непоступливість європейських лідерів може спричинити крах євро

988
Відомий американський інвестор Джордж Сорос закликав Європу створити спеціальний фонд для викупу облігацій Італії та Іспанії, відзначивши, що нездатність європейських лідерів вжити рішучих заходів під час зустрічі на цьому тижні може спричинити за собою крах європейської валюти.
Створення такого фонду і придбання італійських та іспанських бондів за рахунок його коштів повинні бути прив'язані до реалізації обома країнами реалістичних програм бюджетної економії, заявив Дж.Сорос в інтерв'ю агентству Bloomberg.
Фінансування такого фонду могло б здійснюватися за рахунок розміщення європейських казначейських векселів під гарантії всіх членів єврозони, які дозволять паперам мати дуже низьку дохідність, зазначив він.
План подолання кризи в єврозоні був розісланий Дж.Соросом європейським лідерам.
Франція та Італія закликають Німеччину вжити рішучих заходів, щоб покласти край борговій кризі в єврозоні, яка спровокувала зростання дохідності десятирічних іспанських паперів минулого тижня до рівня вище 7%, що, на думку багатьох експертів, є неприйнятним.
Чергова зустріч європейських лідерів відбудеться в Брюсселі 28 червня, проте їх думки щодо низки питань, як і раніше, розходяться.
Така ситуація, за словами Дж.Сороса, несе в собі серйозні ризики, оскільки у Європи залишається все менше часу на те, щоб показати інвесторам готовність зробити все необхідне для порятунку євро.
"Ми бачимо розбіжності з фінансового питання, - зазначив Дж.Сорос. - Якщо вони не будуть подолані в наступні три дні, я боюся, що саміт виявиться провальним. Такий результат може стати фатальним".
Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає передчасним випуск єдиних облігацій єврозони, зазначаючи, що такий крок не може бути вжитий без досягнення повного бюджетного союзу в регіоні. Німеччина також вимагає, щоб Греція та інші країни регіону виконували заявлені програми скорочення витрат для отримання обіцяної їм допомоги.
Підхід А.Меркель поглиблює європейську кризу, оскільки країнам необхідне зростання, а не бюджетна економія, щоб платити за боргами, зазначив Дж.Сорос.
Дж.Сорос очікує, що фондові і боргові ринки негативно відреагують, якщо європейські лідери за підсумками майбутнього саміту не зможуть представити план подолання тиску на Іспанію та Італію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас