Звільнення імпортної нафти від ПДВ обійдеться бюджету в 25 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звільнення імпортної нафти від ПДВ обійдеться бюджету в 25 млрд грн

Енергетика
409
Директор консалтингової компанії "А-95" вважає, що звільнення імпортної нафти від ПДВ призведе до втрат для держбюджету на 25 млрд гривень, а також до збільшення роздрібних цін на паливо.
Ініціатива Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо звільнення від обкладення ПДВ 10 млн тонн імпортної нафти призведе до недоотримання бюджетом близько 25 млрд гривень на рік. Про це повідомляє директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, пише "Дзеркало тижня. Україна".
Експерт зазначає, що прямі втрати від пільгового ввезення нафти складуть 12-13 млрд гривень. До цієї суми, на його думку, також додасться зникнення податкових надходжень від імпортних нафтопродуктів.
"10 млн тонн нафти замінять близько 6 млн тонн світлих нафтопродуктів, з яких у цінах 2012 року (в середньому $950/т по бензинах і дизпалива) буде сплачено 9,12 млрд гривень ПДВ. А з пільгою по нафті це сумарно складе вже більше 20 млрд гривень", - повідомляє він.
Куюн також відзначив, що з 10 млн тонн нафти також буде вироблено близько 30% мазуту, який буде експортований в повному обсязі, так як усередині країни мазут не використовується.
"Значить, експортери поставлять ПДВ на відшкодування. Виходячи із середньої ціни мазуту в середземноморському регіоні за п'ять місяців 2012 року на рівні $680/т, власники НПЗ зажадають від держави відшкодувати 3,3 млрд гривень. Словом, 25 млрд грн на рік - це мінімум, у що обійдеться держбюджету реалізація нескладного плану Міненерго та його партнерів", - впевнений директор "А-95".
Експерт також дотримується думки, що ініціатива Міненерговугілля призведе до підвищення роздрібних цін на паливо.
"Крім пільг з ПДВ, Міненерговугілля пропонує ввести мита і квоти на імпорт нафтопродуктів. Про їх розмір не повідомляється, але самі переробники стверджують, що бар'єр повинен бути не нижче EUR100/т. У більш звичних величинах це дорівнює 1 гривні на кожному літрі палива. Оскільки ціни виростуть не тільки на імпортний, але і на український нафтопродукт, то на 10 млн тонн внутрішнього споживання бензину і ДП споживачі переплатять нафтовим компаніям більше 10 млрд гривень", - вважає він.
Нагадаємо, раніше Микола Азаров назвав запуск української нафтопереробки першочерговим завданням уряду і зазначив, що для цього необхідно захистити українських нафтопереробників від напливу імпортних нафтопродуктів.
Міненерговугілля виступає з низкою ініціатив, які, на думку міністерства, сприяють вирішенню цього завдання. Центральним пунктом в плані підтримки НПЗ стоїть звільнення від обкладення ПДВ 10 млн тонн імпортної нафти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас