Зміни до Податкового Кодексу принесуть підприємцям спрощення та полегшення, впевнені в Податковій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни до Податкового Кодексу принесуть підприємцям спрощення та полегшення, впевнені в Податковій

Казна та Політика
1560
Підписаний Президентом України Закон № 4834-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм" значно полегшить діяльність суб’єктів малого та середнього бізнесу, запевняють у Державній податковій службі.
"В законі враховані пропозиції податкової служби, що суттєво спрощують процедури адміністрування податків та прибирають бюрократичні перешкоди для підприємців", - зазначив голова ДПС України Олександр Клименко.
Зокрема, цим законом вносяться зміни до Податкового Кодексу, в результаті яких платник єдиного податку отримує змогу змінювати ставку оподаткування "на пониження", тоді як в початковому варіанті спрощеної системи дозволявся тільки перехід до вищої категорії.
Крім того, адаптаційний період для підприємців подовжено – до кінця 2012 року до платників єдиного податку не застосовуватимуть жодних штрафних санкцій. Податкова служба рекомендує платникам використати цей час на глибинне вивчення особливостей спрощеної системи оподаткування, аби і в майбутньому до них не було претензій.
Нарешті, згідно з прийнятими змінами, добровільна реєстрація платником ПДВ більше не передбачає дотримання спеціальних умов щодо розміру статутного капіталу або вартості активів у розмірі 300 тис.грн, необхідність здійснення поставки товарів / послуг платниками ПДВ протягом 12 календарних місяців в обсягах не менше 50% від оподатковуваних операцій. Крім того, скорочено терміни видачі свідоцтва платника ПДВ з 10 до 5 календарних днів.
"Спрощена процедура реєстрації платником ПДВ у нас запрацювала з лютого поточного року. З цього часу ми видали понад 19 000 свідоцтв платника податку на додану вартість. На сьогодні за прискореною методикою обробляються понад 94% заяв про реєстрацію. Тобто, переважну більшість підприємств ми вже зараз реєструємо в термін до шести днів", - нагадав Олександр Клименко.
А ось себе податківці, навпаки, обмежили – нові процесуальні норми дещо зменшують повноваження ДПСУ під час проведення перевірок. Наприклад, згідно зі змінами до законодавства, зауваження до акта перевірки платник податків може подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації, незалежно від того, яка податкова його перевіряла. Ця ж податкова і буде реагувати на зауваження платника. Ця норма спрощує процедуру оскарження акта перевірки, а також скорочує час, який на неї витрачає платник.
У Державній податковій службі впевнені, що зміни до ПК стимулюватимуть розвиток бізнесу та підвищать інвестиційну привабливість України в очах вітчизняних та закордонних інвесторів.
"З боку укладачів міжнародних рейтингів головні претензії до податкової системи України - труднощі в адмініструванні податків і значні витрати часу на спілкування з податковою службою. Тому ми працювали, перш за все, над тим, щоб час на спілкування платника з податковим інспектором скорочувався, а всі формальності - спрощувалися і прискорювалися", - підкреслив Олександр Клименко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас