СБУ: Тимошенко завдала Державі збитків на понад 30 млн. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ: Тимошенко завдала Державі збитків на понад 30 млн. грн

Казна та Політика
774
Сьогодні Київський районний суд Харкова продовжить слухання справи за обвинуваченням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в ухиленні від сплати податків. Напередодні в розпорядженні видання опинився повний текст обвинувального висновку. Майже п'ята частина документа, що налічує більше 100 сторінок, являє собою перелік покупок і витрат пані Тимошенко, податки з яких не сплачені. Всього, як стверджує слідство, очолювана нею компанія "Єдині енергетичні системи України" завдала державі збитків в розмірі понад 30 млн грн, а особисто Юлія Тимошенко не сплатила понад 681 тис. грн податків.
Копія обвинувального висновку у кримінальній справі N2310 щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко, обвинуваченої в ухилянні від сплати податків, складається зі 117 сторінок. Документ був складений і підписаний начальником слідчого відділу управління СБУ в Харківській області М. Грабіком 28 березня цього року і на наступний день затверджений прокурором Харківської області Геннадієм Тюріним.
Більшу частину обвинувального висновку становлять дані, зібрані слідчими ще 11 років тому, коли вперше було порушено справу про ухилення Юлією Тимошенко від сплати податків. Розслідування велося з січня 2001 року по січень 2005 року, коли справа була закрита. Термін давності минув ще в 2009 році, проте в Генпрокуратурі і СБУ знайшли можливість знову розпочати розслідування, пославшись на те, що термін давності був перерваний у зв'язку з вчиненням Юлією Тимошенко іншого злочину. "Обчислення терміну давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину", - наголошується в документі. Цим злочином вважається зловживання службовим становищем при підписанні в 2009 році газових контрактів, за що пані Тимошенко була засуджена на сім років позбавлення волі (див. "Ъ" від 12 жовтня 2011 року).
У результаті в липні 2011 року розслідування відновилося, і в січні 2012 року Юлії Тимошенко було пред'явлено звинувачення за кількома статтями. Зараз вона звинувачується в організації заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу, карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років); організації умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК, карається штрафом від 15 тис. до 25 тис. неоподатковуваних мінімумом доходів з конфіскацією майна); організації службової підробки, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 366 КК, карається позбавленням волі на термін до п'яти років).
Згідно з обвинувальним висновком, під час розслідування було встановлено, що Юлія Тимошенко, обіймаючи посаду президента ЗАТ "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), "спланувала та організувала злочинну фінансову схему", яка ґрунтувалася на імітації грошових розрахунків через кіпрський банк Golden Union Offshore Bank і підконтрольний пані Тимошенко Південкомбанк, президентом якого вона свого часу була. У схемі також були задіяні дві компанії, які фігурують в обвинувальному висновку як підконтрольні пані Тимошенко - Somolli Enterprises Limited і Corlan Enterprises Limited, вони використовувалися для імітації розрахунків. Схема передбачала закупівлю металопродукції, яка потім, за документами, продавалася кіпрським компаніям. Отримавши документальне підтвердження операції, ЄЕСУ зверталася до податкової адміністрації з вимогою відшкодувати ПДВ. "Кінцевою метою Тимошенко Ю. В. та інших співучасників злочинної схеми було заволодіння чужим майном - державними коштами в особливо великих розмірах - за рахунок незаконного відшкодування з держбюджету на користь ЄЕСУ податку на додану вартість на підставі документів про нібито надходження в Україну на рахунки ЄЕСУ валютної виручки від експорту металопродукції, яка насправді (ховалася) залишалася за кордоном", - йдеться в обвинувальному висновку. За даними слідства, завдяки схемі компанія ЄЕСУ шляхом незаконного відшкодування ПДВ отримала більше 14 млн грн, крім того, було "вчинено завершений замах на заволодіння коштами держбюджету" на суму 11,8 млн грн, а також доведено факт умисного ухилення від сплати ПДВ на суму 4,7 млн грн.
Співучасниками злочину названі свекор екс-прем'єра Геннадій Тимошенко (помер в травні цього року), який обіймав посаду генерального директора ЄЕСУ, колишній головний бухгалтер цієї компанії Антоніна Болюра, а також екс-заступник генерального директора Євген Шаго і колишній головний бухгалтер ЄЕСУ, пізніше - бухгалтер відділу зовнішньоекономічних розрахунків Лідія Сокольченко.
Аналіз обвинувального висновку підтверджує заяву захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка, який раніше в інтерв'ю "Ъ" повідомляв, що прямих доказів причетності пані Тимошенко до махінацій з податковими деклараціями ЄЕСУ немає (див. "Ъ" від 20 червня). В документі зазначено, що дії, які стосувалися реалізації "злочинного плану", виконувалися зазначеними особами "на виконання усних розпоряджень Тимошенко Ю. В.".
Друга частина висунутих звинувачень стосується безпосередньо Юлії Тимошенко. Слідчі стверджують, що протягом 1997-1999 років вона навмисне ухилялася від сплати податків. У 1997 році пані Тимошенко офіційно розірвала свої стосунки з ЄЕСУ, а в березні 1998 року була обрана народним депутатом. При цьому, згідно з обвинувальним висновком, протягом 1996-1998 років російським Інкомбанком було випущено чотири пластикові картки на її ім'я. На цих картках знаходилися кошти компанії Somolli Enterprises Limited, співробітником якої вона не була. На думку прокуратури, Юлія Тимошенко використовувала картки в особистих цілях, "оплачуючи рахунки в готелях, магазинах, ресторанах і отримуючи готівку на суму $914,796". При цьому пані Тимошенко, за даними слідства, не вказувала в деклараціях про доходи, що подаються за ці роки, кошти, отримані від компанії Somolli Enterprises Limited, і, відповідно, не платила з них податок. Всього за період з 1997 по 1999 рік пані Тимошенко, як стверджують у Генпрокуратурі, не сплатила понад 681 тис. грн податків.
Під час допитів, що проводилися в 2001 році, Юлія Тимошенко пояснила слідству, що неодноразово губила депозитні картки, якими користувалася. Вона також заявила, що всі платіжні документи, які колись підписувалися нею при здійсненні розрахунків за допомогою корпоративної картки Somolli Enterprises Limited, витрачалися "винятково на виробничі та представницькі потреби компанії", і "ніяких винагород з цієї картки за свою роботу вона не отримувала". Пані Тимошенко підтвердила, що могла використовувати корпоративну картку компанії Somolli Enterprises Limited, будучи вже народним депутатом, і пояснила, що це могло відбуватися "якийсь час, приблизно протягом року після того, як вона стала народним депутатом, оскільки в цей час вона завершувала свою роботу в бізнесі".
"Незважаючи на невизнання обвинуваченою Тимошенко Ю. В. вини у вчиненні інкримінованих їй злочинів і на свідчення Тимошенко Ю. В., до яких слідство ставиться критично та оцінює їх як спосіб ухилитися від кримінальної відповідальності, її вина повністю підтверджується зібраними у час розслідування кримінальної справи доказами", - констатується в обвинувальному висновку.
Перерахування витрат Юлії Тимошенко, які вона здійснювала за допомогою карток Somolli Enterprises Limited, займає майже п'яту частину документа. Детальні описи покупок та інших витрат були отримані слідством, в тому числі і в результаті міжнародно-правової допомоги від Російської Федерації, що надала документи звітності, вилучені з московських готелів і бутиків. Слід зазначити, що слідству вдалося відновити детальну картину витрат, пов'язаних в основному з купівлею одягу, причому як жіночого, так і чоловічого. Так, 28 травня 1996 року в московському магазині "Пасаж" були придбані чорно-білі штани вартістю $224,10, чорне боді за $242,10, білі штани вартістю $242,10 і білий светр вартістю $314,10. Факт покупки підтверджується випискою з журналу продажів магазину і сліпом, відповідно до якого розрахунки в магазині проводилися з використанням картки на ім'я Юлії Тимошенко. Зафіксовані також покупки в московських магазинах "Пасаж Ніна Річчі" на суму $4904, "Совмехкасторія", де 18 січня 1995 року було куплено норкове пальто за $3950, 23 листопада 1995 року - ще два норкові пальто вартістю $5500 і $4300 і 17 лютого 1997 року - песцевий жакет за $2100. Серед доказів наводяться і рахунки за оплату готелів, з яких випливає, що в середині 1990-х років, приїжджаючи в Москву, пані Тимошенко найчастіше зупинялася в готелях "Національ" і "Балчуг Кемпінські", вартість проживання в яких іноді сягала майже $30 тис. за дві доби. Слід зазначити, що витрати Юлії Тимошенко як президента ЄЕСУ цілком відповідали її статусу, в той же час слідство підозрює, що пані Тимошенко проводила розрахунки з карток, вже будучи народним депутатом. Так, в травні 1998 року з однієї з них була оплачена покупка шести келихів для шампанського на суму 2,34 тис. грн.
При цьому головним доказом того, що Юлія Тимошенко ухилялася від сплати податків, є її декларації про доходи в період з 1997 по 2000 рік, які були вилучені слідством у податковій інспекції Жовтневого району Дніпропетровська. Так, згідно з документами, в 1998 році пані Тимошенко отримала близько 7,5 тис. грн доходу за місцем основної роботи - у Верховній Раді. У розділах, присвячених доходам, отриманим не за місцем основної роботи, від підприємницької діяльності, а також за кордоном, стоять прочерки. Аналогічним чином заповнена і декларація за 1999 рік: дохід склав більше 10,5 тис. грн, а в графах, що стосуються інших доходів, знову стояли прочерки.
"Ухилення від податків особисто Тимошенко може стати її головним звинуваченням і тим, що сприйме Захід, - заявило "Ъ" джерело в Генпрокуратурі. - Варто згадати історію. Аль Капоне ж постав перед правосуддям не через те, що був гангстером, а тому що ухилявся від податків".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас