Діти як бонус: чому роботодавці бояться молодих мам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діти як бонус: чому роботодавці бояться молодих мам

3216
У більшості українських компаній існує стійка думка: молоді мами - погані працівники. Саме тому, вибираючи з декількох кандидатів, HR-фахівці віддають перевагу тим, у кого дорослі діти, або тим, у кого зовсім немає дітей. Чи така вже виправдана дана думка?
Марію Р., оглядача одного з українських ділових видань, довго випитували на співбесіді в одній іноземній компанії на посаду аналітика з нафтогазового сектору. Дівчина пройшла три етапи співбесіди: два в Києві та один в Санкт-Петербурзі - там знаходиться головний офіс компанії. "Я виконала для них тестове завдання, продублювала його англійською і німецькою мовами, - знання мов на рівні вище середнього було обов'язковою умовою, - але в підсумку мене так і не взяли, хоча мені здавалося, що за всіма параметрами я ідеально їм підходжу", - розповідає Марія. Як пізніше з'ясувалося, замість неї взяли менш досвідченого співробітника, у якого не було ні такої бази контактів, як у Марії, ні знання ринку. Та й у графі "іноземна мова" значилося коротке "базовий рівень англійської"... Головною перевагою більш успішного претендента стала відсутність дітей, у той час як дочці Марії на той момент було трохи більше трьох років.
Пріоритети бізнесу
На ринку праці існує правило - не брати на роботу молодих мам. Вони, мовляв, не налаштовані плідно працювати, неуважні до своїх обов'язків, і найголовніше - маленькі діти досить часто хворіють, і мами йдуть на лікарняний. "Я люблю дітей і як людина готова увійти в ситуацію, але як керівник я категоричний противник молодих мам, - маленькі діти часто хворіють, через це у такої співробітниці випадає на рік як мінімум цілий місяць роботи", - говорить Ростислав Лисак, директор туристичної компанії "Зелена країна".
"Уявіть собі - у нас кінець місяця, треба здавати звіти, а у співробітниці захворіла дитина. У кризу штат ми скоротили, а значить, замінити таку співробітницю ніким. В результаті ми ризикуємо не зробити звіт вчасно, а для нас це небезпечно величезними штрафами", - розповів "Главреду" менеджер одного з українських банків. До слова, при співбесіді на роботу в даний банк перше, чим цікавляться HR-фахівці, - сімейний стан і вік дітей.
В Україні досить ліберальне законодавство відносно молодих мам - звільнити таку співробітницю практично неможливо. Компанія просто змушена йти назустріч таким працівникам. "З кишені компанії ми оплачуємо лікарняний (з догляду за дитиною") тільки за три дні, решту нам компенсує Фонд соціального страхування. Так що це для нас не дуже велике фінансове навантаження. Але через відсутність такої співробітниці її роботу доводиться розподіляти на інших співробітників, що їм, природно, не подобається, вони аж ніяк не жадають робити чужу роботу за свій звичайний оклад", - пояснює Ростислав Лисак.
За словами молодих мам, навіть дуже здорові малюки хворіють п'ять-шість разів на рік. В середньому один лікарняний триває близько тижня. Значить, за найскромнішими оцінками, молода мама забирає в компанії близько місяця свого робочого часу. "Крім цього, мами часто відпрошуються: як мінімум пару разів на тиждень просять їх відпустити з роботи на годину, на півтори раніше, щоб забрати дитину з дитячого садка", - говорить Андрій Котов, старший адміністратор одного з клубів мережі Fit&Health.
Малюки та мотивація
Втім, експерти вважають, що страхи стосовно таких співробітниць перебільшені. Сучасне суспільство давно доповнило німецький фразеологізм "Kinder (дитина), Küche (кухня), Kirche (церква)", який описує уявлення ролі жінки в консервативному суспільстві, четвертою "К" - karriere (кар'єра). "У сучасній економіці далеко не кожна сім'я може собі дозволити відмовитися від додаткового доходу на користь тривалого декрету. За даними компанії HeadHunter, для більшості жінок (60%) потреба заробляти гроші є головною причиною виходу на роботу з декретної відпустки. Ще майже для третини мам головним мотивом є бажання робити кар'єру і розвиватися.
"Брати чи не брати на роботу жінку після декрету, вирішує роботодавець. Він може не брати на роботу жінку після декрету, якщо вважає, що наявність дітей може вплинути на ефективність праці. Так вважають 43% респондентів. Ще 53% вважають, що всі претенденти, незалежно від наявності дітей, повинні мати однакові шанси на працевлаштування, і лише 5% переконані, що наявність маленької дитини - це поважна причина для відмови незалежно від умов праці", - наводить дані дослідження своєї компанії Наталія Маципура, PR-менеджер HeadHunter.
За її словами, більшість респондентів погодилися б надати молодим мамам зручні умови роботи (відпустка, лікарняний, гнучкий графік), якби були в статусі роботодавця, причому 64% зробили б це неодмінно, а 33% - тільки за наявності поважної причини (наприклад, якщо дитина захворіє).
Тим не менше, респонденти вважають, що роботодавець має право "підстрахуватися", цікавлячись на співбесіді планами жінки завести дітей. Зокрема, такої думки дотримуються 40% опитаних компанією HeadHunter респондентів. Відзначимо, що в деяких країнах, але не в Україні, такі питання переслідуються законом як дискримінаційні.
Рекрутери вважають, що, якщо молода мама зважилася вийти на роботу, вона буде більш уважно і відповідально ставитися до роботи, так як більше боїться втратити свою посаду. "Найкращий співробітник - мама двох дітей. У неї розписана кожна хвилина - вона не піде палити в перерву, не буде розпивати каву з колегами, їй ніколи базікати в робочий час, успішно використовує час, відведений на обід, так як їй треба встигнути зробити свою роботу швидше, щоб піти додому на годину-півтори раніше", - вважає Костянтин Новак, рекрутер. До того ж, запевняють експерти ринку, молоді мами не прагнуть до швидкого підвищення по кар'єрній драбині і не вимагають підвищення зарплат - вони готові працювати за менші гроші, ніж їх колеги, у яких вже дорослі діти, або колеги, у яких немає дітей.
"Я розумію, що мені складніше знайти роботу, ніж тим, у кого немає дітей. В очах потенційного роботодавця я співробітник, який відстав від ринкових тенденцій за час перебування в декреті. За два роки всі мої заслуги забулися, на зміну мені приходять інші. Тому я буду зі шкіри лізти, щоб швидше повернутися в стрій і надолужити згаяне, і довести, що я такий же хороший спеціаліст, як і інші", - каже журналіст Вікторія Кравченко. Причому, за її словами, щоб підвищити свою працездатність, вона готова навіть найняти няню для свого малюка. Правда, у такому разі, враховуючи середні зарплати журналістів, їй доведеться віддавати няні велику частину своїх доходів...
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас