Держава приватизує найбільші шахти за одну гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава приватизує найбільші шахти за одну гривню

Енергетика
1078
Українські вугільні шахти планують продавати за інвестиційні зобов'язання і одну гривню. Уже в наступному році інвесторам запропонують найбільші за запасами шахти. Експерти вважають, що такий незвичайний спосіб продажу - єдина можливість залучити охочих вкластися в галузь. На цих умовах шахти можуть зацікавити енергетиків, які розраховують, що Україна реалізує стратегію з переведення ТЕЦ з газу на вугілля, а також металургів.
У п'ятницю голова Фонду державного майна Олександр Рябченко заявив, що приватизація вуглевидобувних підприємств почнеться в 2013 році і буде проходити "за новою для України процедурою". Збиткові шахти продадуть за символічну ціну 1 грн, а змагання між покупцями буде полягати в тому, хто більше вкладе в розвиток підприємств. Пан Рябченко повідомив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості зараз формує перелік таких підприємств.
Офіційно в Міненерго коментарів не надали. Проте джерело "Ъ" в міністерстві зазначило, що сьогодні понад 80% державних шахт збиткові через високу зношеність основних фондів, несприятливі умови залягання вугілля та його низьку якість. Він уточнив, що до приватизації у наступному році готуються найбільші в країні за прогнозними запасами вугілля шахти: "Чайкіно" (130 млн т), ім. Стаханова (130 млн т) і "Тошківська" (100 млн т). За словами співрозмовника "Ъ", коштів на дотування державних шахт в бюджеті рано чи пізно не стане, а закрити їх неможливо через побоювання виникнення соціальної напруги. Зараз дотації вугільної галузі складають 10-13 млрд грн на рік. Крім того, державні шахти страждають через зниження попиту на їх продукцію. Нагадаємо, що меткомбінати переходять на імпортну сировину. За даними галузевого об'єднання "Металургпром", тільки за п'ять місяців цього року імпорт вугілля і концентрату зріс на 26%. Пояснюється це низькою якістю українського вугілля (див. "Ъ" від 14 липня). На складах державних підприємств сьогодні накопичилося близько 400 тис. т нереалізованої продукції.
Директор зі стратегії збуту та розвитку енергетичного бізнесу "Донецьксталь-металургійний завод" Дмитро Журавель впевнений, що обрана стратегія приватизації - практично єдина можливість зацікавити інвесторів. "По суті, в більшості випадків доведеться будувати шахти з нуля, вклавши значні інвестиції", - погоджуються з ним в прес-службі "Запоріжсталі". Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка говорить, що в іншому випадку уряд просто втратив би час, особливо з урахуванням спаду металургійного виробництва. У травні, наприклад, воно знизилося на 3,3%, в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року.
За словами пана Дзвінки, можливим покупцем активів могли б виступити українські металурги, перш за все ті, що імпортують в Україну вугілля. "Частина шахт, які виробляють коксівне вугілля, могли б зацікавити "АрселорМіттал Кривий Ріг" і "Індустріальний союз Донбасу", - говорить він. - Що стосується добувачів енергетичного вугілля, вони зацікавлять компанії, які планують взяти участь у приватизації комунальної енергетики, після того як тарифи на тепло і гарячу воду стануть ринковими. Але хто з українських підприємців піде в цей сектор - поки сказати складно". Експерт зазначає, що західні і російські інвестори можуть зацікавитися приватизацією українських шахт за умови реформування ринку комунальних послуг і зростання тарифів на них. Або для розвитку на вугільних підприємствах проектів з видобутку шахтного метану. В "АрселорМіттал Кривий Ріг" і "Індустріальному союзі Донбасу" вчора коментувати можливу участь у приватизації шахт відмовилися.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що інвестори можуть взяти участь в приватизації з тим, щоб отримати активи "на перспективу". "Всі знають, що рано чи пізно українські ТЕЦ будуть переводитися з газу на вугілля, а тарифи на комунальні послуги зростати. Рано чи пізно вугілля стане знову затребуваним продуктом, оскільки довго економіка на дорогому газі існувати не може", - погоджується директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. На його думку, більшість покупців, які можуть взяти участь в конкурсі з приватизації шахт, будуть купувати активи з розрахунком взяти участь у подальшій приватизації комунального сектора і створювати вертикально інтегровані компанії, які об'єднують вугільні активи і ТЕЦ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас