Їдемо в відпустку: які послуги банків можуть бути корисними? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їдемо в відпустку: які послуги банків можуть бути корисними?

2781
Літо. Спека. Відпустка! Багато українців подумують про відпочинок. Як жартують менеджери туристичних компаній - хто добре відпочиває, той добре працює. Пропоную розібратися з банківськими послугами, які допоможуть якісно відпочити, тобто набратися сил і позитивних емоцій для продуктивної праці.
Кредит на відпочинок
В цьому році кредит на відпустку стає все більш актуальним, я не відкрию таємницю, сказавши, що заробітні плати, які стабільно не ростуть, і ціни на товари та послуги, що стабільно зростають, призводять до зменшення заощаджень. Звичайно, багато хто воліє заощаджувати, але рідко на відпочинку. Отже, кредит на відпочинок пропонують не всі банки, але деякі продукти банків можна використовувати і для відпочинку в тому числі. І хоча є спільні програми банків і турфірм (коли банк надає кредит на певну турпутівку), є можливість використовувати для цієї мети і кеш-кредити, тобто кредити готівкою. Але обов'язково уважно вивчайте умови договорів, щоб розуміти реальну відсоткову ставку за кредитом. За даними аналізу ринку беззаставних кредитів компанії Рrostobank.ua середня реальна відсоткова ставка по ринку на кінець травня - 52,75% річних, але є й такі, за які доведеться заплатити до 100% річних.
Бажано віддати перевагу кредиту, який не передбачає щомісячних комісій і штрафів за дострокове погашення. Якщо ви отримуєте заробітну плату на платіжну картку, придивіться до умов кредитів банку, який випустив картку. Часто банки пропонують беззаставні кредити в розмірі 50% від заробітної плати, а деколи саме цієї суми і не вистачає. Без удаваної скромності скажу, що деякі банки можуть запропонувати баззаставний кредит на зарплатну картку в розмірі 5-10 заробітних плат.
Платіжні картки
Якщо ви їдете у відпустку з готівкою і про всяк випадок берете з собою зарплатну картку, повідомте про поїздку в банк. Часто деякі країни для забезпечення безпеки можуть бути "закриті", тобто транзакції по картці в тій чи іншій країні можуть бути заборонені або лімітовані за сумою. За вашою заявою банк зніме заборону; бажано вказати період свого перебування в країні, щоб розрахунки за карткою було відкрито саме на цей період. В цілому платіжні картки можуть бути дуже корисні, якщо у вас картка сегмента Gold або Platinum: ви можете розраховувати на пільги і бонуси. Уточнюйте про привілеї у своєму банку. Наприклад, банки пропонують клієнтам-власникам карток класу PLATINUM членську карту IAPA - це ключ до всіляких знижок і додаткових сервісів в будь-якій країні світу. При чому знижки можуть досягати 50%. Детальніше про проект можна дізнатися на сайті IAPA.
Користуйтеся можливостями, які дає міжнародна платіжна система. В Україні поширені картки МПС Mastercard і VISA, які часто проводять різні акції і це може стати корисним при розрахунках у торгових мережах, а часом і при купівлі турпутівки. Уточніть у банку також розмір комісії за конвертацію по картці. Припустимо, якщо ви розплатитеся гривневою карткою закордоном, транзакція буде зроблена з конвертацією, тому сума буде іншою, ніж ваш розрахунок, за рахунок різниці в курсі і комісій. Для контролю над своїм рахунком особисто я користуюся недорогою, але дуже дієвою послугою: отримання інформації про рух по картковому рахунку у вигляді смс-повідомлень на мобільний телефон - gsm-banking. Це допомагає володіти ситуацією та витратами. Крім цього в подорожі важливо мати під рукою номер call-центру вашого банку. Адже краще бути готовим до непередбачуваних ситуацій - банкомат "з'їв" вашу картку, ви загубили картку, у вас виникли питання щодо розрахунків, місць розташування банкоматів або відділень банку. Зверніть увагу, що номер call-центру банку при дзвінках по Україні та з-за кордону можуть відрізнятися, тому їх заздалегідь потрібно уточнити в банку. Хорошим помічником може стати система-internet-banking, яка також дозволяє контролювати рухи по рахунку і навіть здійснювати регулярні платежі. В цілому, темі карток і додаткових сервісів я присвятила кілька своїх публікацій, так що охочі можуть переглянути їх в моєму блозі.
Банківські комірки
Щоб відпочивати спокійно, добре б подбати про цінності і документи на час відсутності. Звичайно, якщо в будинку або квартирі встановлена сигналізація, то ризик знижується. Я ж віддаю перевагу надійному захисту у вигляді банківських депозитаріїв. Розкид цін на оренду банківських сейфів широкий. Приміром, за даними видання Деньги.ua оренда маленької комірки може коштувати як 2-4 гривень на добу, так і 25 гривень. Середня комірка обійдеться від 5 до 45 гривень на добу. Оренда великого сейфа стартує з 7-10 гривень і досягає 60 гривень на день. До питання варто підійди заздалегідь, оскільки саме влітку більшість комірок вже знаходяться в оренді. Основні тонкощі оренди депозитарних сейфів я розглядала раніше в одному зі своїх постів.
Де ще доведеться стикнутися з банком? Якщо їдете у відпустку в Єврозону, то вам напевно знадобиться виписка з банку про стан рахунку. Така послуга в банках є платною, замовляється і робиться оперативно. Знаю, що в посольстві приділяють увагу даті відкриття рахунку, бажано, щоб він був "постаршим". Можливо, знадобиться послуга обміну валюти, але вона стала настільки звичною для жителів нашої держави, що на ній зупинятися окремо не буду. Зауважу, що варто прихопити з собою паспорт. Можуть ще знадобитися міжнародні перекази або перекази в межах країни. В екстрених випадках можуть знадобитися гроші від близьких, тут краще відразу продумати яким чином і хто зможе вам допомогти, вивчивши всі можливості - поповнення карткового рахунку третьою особою, грошовий переказ в мережі банку або в міжнародній системі переказів.
Сподіваюся, перераховані моменти дозволять визначитися з тим переліком послуг, який потрібен саме вам. Приєднуйтесь до обговорення - які банківські послуги допомагають на відпочинку вам?
Оксана Гребінська
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас