Саджати не можна помилувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саджати не можна помилувати

Кримінал
1157
26 червня повинен відбутися ще один судовий процес над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. В опальної опозиціонерки є примарний шанс на помилування. Вона навіть готова ним скористатися. І навіть президент України Віктор Янукович готовий її помилувати. Але не може?..
Операція "помилування"
У далекому вже 2010 році президент України Віктор Янукович серед інших своїх указів видав і указ, присвячений помилуванню. Він змінив порядок помилування президентом. Тепер просити про пом'якшення покарання міг лише сам засуджений, але не його родичі. Просити помилування можна лише після вступу вироку в законну силу, а при розгляді справи в касаційному порядку - після ухвалення рішення відповідним судом. Як виявилося через два роки, цей указ сильно вплинув на життя Тимошенко. "Найпростіше рішення - просто дозволити Тимошенко вийти (із в'язниці - Ред.). Моя реакція на це наступна: я не можу діяти за рамками закону... Президент не має таких інструментів. Мені доведеться зробити все за законом", - заявив в інтерв'ю Time Янукович. "Вони (питання про помилування - Ред.) можуть з'явитися, коли законний (судовий) процес закінчиться. Коли це закінчиться, коли суди ухвалять свої рішення, в тому числі Європейський суд з прав людини, потім це питання знаходиться в повноваженнях президента - надати прощення. І коли настане цей момент, є процедура для цього", - конкретизував Янукович.
Насправді ж, в його указі йдеться про те, що помилувати президент може лише після вступу вироку в силу або завершення справи в касаційному порядку. А ось з другим у Тимошенко проблема: касаційний суд затягує розгляд справи. Так, розгляд справи в касаційному порядку перенесли з 15 травня на 26 червня тому, що Тимошенко спочатку "дала добро" на розгляд справи за її відсутності. Здавалося б, це повинно було прискорити процес. "Законодавство такого навіть не передбачає. Закон передбачає, що якщо є заява про присутність, якщо особа просить не розглядати без її участі, тільки тоді суд може перенести розгляд справи. Було поставлено завдання за будь-яку ціну перенести слухання", - заявив колишній адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк. В результаті, в одному з харківських судів готуються монтувати спеціальний ортопедичний тапчан для Тимошенко, а до помилування далеко. Нинішній адвокат Тимошенко вважає, що і на успіх в касації розраховувати навряд чи варто. "Віктор Янукович - недосвідчений оратор, і коли його трошки розохотили, він почав говорити те, що думає, як кажуть, мова почала боротися за незалежність від мозку. І ось він почав говорити правду і чітко сказав, що Тимошенко, виявляється, уже в усьому винна. Ще не було завершено справу по Щербаню, а вона вже винна. Та в мене касація з газової справи 26 червня, і значить, після таких слів на успіх можна не розраховувати!", - зазначає нардеп Сергій Власенко, який і захищає екс-прем'єра.
Ще однією перепоною для помилування Тимошенко може стати той факт, що просити про це змушена буде вона особисто. Для лідера опозиції такий крок, та ще й напередодні виборів згубний. "За його словами, для помилування потрібна заява Тимошенко. Нагадаю, що до жовтня 2010 року, поки сам Янукович не змінив цю процедуру, діяла процедура, за якою заяву про помилування могла написати будь-яка третя особа. Але він цю процедуру змінив! Зауважте, в жовтні сталася ця зміна, а вже в листопаді порушили першу справу відносно Тимошенко", - стверджує Власенко.
Але хіба Тимошенко не може сама попросити про своє помилування? Її захисники впевнені - навряд чи. "Янукович чудово розумів, що Тимошенко в житті не попросить його про помилування, оскільки не здійснювала ніяких незаконних дій, тому він змінив указ про порядок помилування і вивів з кола осіб, які можуть просити про помилування, рідних, захисників, громадські організації тощо", - вважає другий адвокат Тимошенко Микола Титаренко. "Єдине, чого не прийме Тимошенко, - це визнання провини за тими звинуваченнями, які їй висунуті. Після гіпотетичного помилування вона точно звернеться до Європейського суду з прав людини, щоб скасувати всі ці абсурдні рішення та вироки", - обережний Власенко. Втім, попросити про помилування, за його словами, Тимошенко все ж може.
Якщо жінка попросить?
Для Тимошенко прийняти помилування Януковича - непроста справа. Як заявив Власенко, вона може це зробити, не визнавши своєї вини за інкримінованими їй злочинами. В цілому ж, за словами її захисника, для того, щоб Тимошенко помилували, необхідна зміна низки норм права. "Я ще раз підкреслюю, сьогодні Янукович має право помилувати кого завгодно, у тому числі і Юлію Тимошенко. Єдине, що для цього потрібно зробити, - ухвалити два укази: змінити процедуру, зробити її такою, як у демократичних країнах, і підписати відповідний указ про помилування", - упевнений Власенко. Таким чином, Тимошенко зможе вийти з досить делікатного становища. Правда, тоді за неї повинні будуть просити громадські організації. Адже не буде ж робити цього чоловік, який просив політичного притулку в Швеції або дочка, що розповідає в Європі про "жахи режиму Януковича". Для самої Тимошенко просити Януковича особисто означає завдати шкоди своєму іміджу. Та й прохання про помилування, відповідно до указу президента, може бути задоволене за умови різних чинників: від думки начальства пенітенціарної установи до думки "трудових колективів". Таким чином, відразу ж після прохання про помилування можуть знайтися ті люди, які будуть різко виступати проти цього. При цьому, не факт, що ці люди не будуть з опозиції. Звільнення Тимошенко зробить того ж Арсенія Яценюка гравцем другого плану в об'єднаній опозиції. Це розуміють навіть такі одіозні особистості українського парламенту, як Олег Ляшко, який не втратив шанс попіаритися на темі помилування Тимошенко і зареєстрував відповідний законопроект у Верховній Раді України 21 червня. "У цьому законопроекті ми вимагаємо звільнити з місць позбавлення волі Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, екс-виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка і колишнього міністра екології Георгія Філіпчука. У пояснювальній записці до закону ми посилаємося на резолюцію Європарламенту від 24 травня 2012 року, де євродепутати чітко вказують на політичну вмотивованість кримінальних справ проти колишніх чиновників. Переконаний, що цей законопроект не сподобається нікому. Ні Януковичу, ні Партії регіонів, ні опозиції. Зараз вони думають тільки про те, як навіки залишити Тимошенко у в'язниці, а Турчинов з Яценюком лише імітують процес її звільнення. Запитайте Яценюка, скільки шампанського він випив, коли посадили Юлю?", - пояснив свої дії Ляшко.
За всього галасу, піднятого навколо помилування Тимошенко, не варто забувати і про особисту позицію президента України. Він навряд чи погодиться підписати указ про помилування, якщо Тимошенко не визнає своєї провини. "У всьому світі немає політика, причетного до такої великої кількості кримінальних справ, як Юлія Тимошенко. Але зараз важливо прояснити цю справу з юридичної точки зору", - заявив він 21 червня. При цьому, Янукович підкреслив, що процеси у справах Тимошенко не закінчилися. "Коли ця кримінальна справа буде закінчена, переді мною постане питання, як бути далі. Я буду шукати можливість для гуманного вирішення", - запевнив він. Але от проблема: помилувати до закінчення судового процесу президент, за своїм же указом, не може. А відносно Тимошенко відкриваються все нові і нові справи. Такі, наприклад, як справа Щербаня. Звинувачень у якій Тимошенко ще чекати і чекати. "У нас є достатньо свідчень, що підтверджують причетність Тимошенко до цього вбивства (вбивства Євгена Щербаня - Ред.), і ми маємо намір пред'явити їй обвинувачення. Перешкодою, що заважає пред'явити ці звинувачення, є її тривала хвороба. Це не дозволяє нам проводити відповідні слідчі дії до її одужання", - говорить заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін. Таким чином, Тимошенко про помилування може і попросить. Та тільки формально, за процедурою, помилувати її не зможуть. Незважаючи на те, що, за словами президента, і дуже хочуть.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас