Між словом і ділом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між словом і ділом

Казна та Політика
777
У Державній податковій службі України вкотре відрапортували про успіхи в справі повернення ПДВ підприємствам. За статистикою ДПСУ, за 5 місяців 2012 року загальна сума відшкодування з цього податку на 15% перевищила аналогічний показник за січень-травень 2011 року. При цьому простроченої заборгованості перед одержувачами ПДВ податківці, за їхніми твердженнями, сьогодні не мають. Але безпроблемною ситуація виглядає лише в заявах влади. У судах оскаржуються заявки щодо повернення ПДВ на багатомільярдну суму, а ті суб'єкти господарювання, яким пощастило повернути з бюджету свої гроші, змушені за це розплачуватися авансовими платежами з податку на прибуток. Та й з авторежимом відшкодування ПДВ все складається далеко не так, як декларувалося ще півроку тому.
Виступаючи в середині червня перед одеськими підприємцями, голова ДПСУ Олександр Клименко заявив, що за січень-травень поточного року платники отримали близько 19,2 млрд грн. відшкодування з податку на додану вартість. Це на 600 млн грн. більше, ніж за відповідні місяці 2011 року. Понад половину зазначеної суми (майже 55%) суб'єктам господарювання повернули в режимі так званого автовідшкодування; за даною процедурою 371 платнику було перераховано 10,4 млрд грн.
А на початку цього тижня головний податківець країни прояснив журналістам і нюанси з ПДВ-боргами держави перед підприємствами. За його словами, у податкової служби сьогодні немає прострочених сум з відшкодування цього податку. Це твердження прозвучало б дуже дивно, враховуючи заяви, що лунають вже не один місяць, від представників ключових підприємств, а то й цілих секторів економіки, про "завислі" роками ПДВ-заборгованості держави. Але від керівника ДПСУ тут же прозвучав відповідний коментар: "У нас є активна заборгованість, яка знаходиться на стадії перевірок. А суми, які підтверджені, але не відшкодовані, - практично вже більше півроку "нуль".
Коштів за графою "активна заборгованість" О.Клименко нарахував на 5,2 млрд грн. І додав, що в судах податківці оскаржують вимоги підприємців щодо повернення ПДВ на 14 млрд грн в цілому. З урахуванням такого підходу ДПСУ до питань класифікації боргів держави перед бізнесом особливих питань не викликає і недавня констатація Президента Віктора Януковича щодо нинішніх тенденцій з поверненням в Україну ПДВ: "Я вам скажу, що в мене сьогодні немає вже черг представників бізнесу, які б просили допомогти. Бо так, як мені здається, ми цю проблему практично подолали".
Самим бізнесменам, втім, ПДВ-картина настільки безхмарно-райдужною поки не видається. З одного боку, їх представники погоджуються - останнім часом спостерігається позитивна тенденція з відшкодуванням сум цього податку. З іншого ж, підкреслює виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко, "ми ще не можемо з упевненістю стверджувати, що проблема відшкодування ПДВ втратила свою актуальність". При цьому вона наводить такі аргументи на користь своєї точки зору.
По-перше, поряд з поліпшенням у сфері повернення ПДВ спостерігається загострення проблем щодо іншого напрямку фіскальних взаємовідносин влади і бізнесу. Зараз розширюється практика авансових платежів з податку на прибуток. Причому в тісній ув'язці з ПДВ - 50-70% від відшкодованих сум цього платежу повертається до бюджету як передоплата з податку на прибуток. (Зрозуміло, що платники йдуть на це переважно тому, що в іншому випадку повернути належні суми ПДВ у них навряд чи вийде - прим. Автора). По-друге, як і раніше, гострою залишається проблема визнання договорів нікчемними, що тягне за собою невизнання прав суб'єктів господарювання на податковий кредит.
Г.Дерев'янко каже, що в Європейській бізнес-асоціації повністю підтримують зусилля ДПСУ в боротьбі з незаконним відшкодування ПДВ. "У той же час, - зазначає вона, - необхідно розробити зважений алгоритм дій, який дозволяв би виявляти і руйнувати незаконні схеми ухилення від оподаткування без того, щоб пред'являти необґрунтовані претензії сумлінним платникам з боку податкових органів".
Тепер - про класифікаторський прийом податківців з рознесенням ПДВ-заборгованості на "активну" (підтверджується або відкидається за підсумками перевірок) і "оскаржувану в судах". Лише на перший погляд цей підхід може здатися бюрократичним прийомом, що дозволяє уникнути некомфортних сум у звітах фіскальних органів перед вищою владою. "Може, якомусь підприємству і вдалося виграти суперечку з податковою щодо відшкодування ПДВ, але ні я, ні мої колеги-юристи жодного разу не стикалися на практиці з тим, щоб суд останнім часом ухвалив рішення на користь платника по даній категорії справ", - розповідає провідний адвокат міжнародної адвокатської компанії BIM Ігор Сидоренко.
Більше того, продовжує експерт, оперативність розгляду подібних суперечок сьогодні поставлена в пряму залежність від вимог за ними з боку податкових органів. Якщо останні бачать можливість задовольнити через суд свої фіскальні інтереси, стягнувши певні суми з платника, то суперечка вирішується надзвичайно швидко - і з винесенням рішення, що відповідає інтересам саме податківців. А в разі ініціювання судового розгляду з боку платника - з відшкодування того ж ПДВ - розгляд справи може зайняти далеко не один рік. "Підсумковий же результат, повторюся, буде явно не на користь підприємства", - стверджує адвокат.
Масове заперечування фіскальними службами вимог платників щодо повернення цього податку, на його думку, можна розцінювати, як усвідомлене затягування часу з метою невиплат призначених сум. Адже поки щодо таких суперечок здійснюється судочинство, податкова служба має право не перераховувати гроші за статтею повернення ПДВ. "В цілому ж складається враження, що в останні кілька років система адміністративних судів, у відання яких віднесено розгляд справ у суперечках з податковою службою, являє собою юридичний відділ цієї самої податкової служби. В усякому разі, багато суддів фактично допомагають обґрунтувати правову позицію податківців", - резюмує І.Сидоренко.
Нарешті, не так все успішно йде і з реалізацією механізму автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Нинішній відсоток автоповернення ПДВ мало того, що не відповідає планам влади істотно підвищити його рівень в загальній сумі (восени минулого року Президент говорив про 95%) і позаторішнім ще вимогам МВФ (близько 70%), так ще й не дотягує до планки, уже досягнутої в 2011.
За березневим оцінками самої ДПСУ, в 2011 за автоматичною процедурою в країні було відшкодовано близько 57% від усіх сум ПДВ. У зимові місяці поточного року даний показник доходив і до 80%... Мабуть, після того, як розвіялися ілюзії про отримання в 2012 року чергового траншу кредиту від МВФ, завдання щодо доведення автовідшкодування до необхідного для Фонду рівня було визнано "не дуже актуальним". А при таких розкладах можна уважніше придивитися і до претендентів на податковий "автомат" - щодо (не) відповідності критеріям одержувача бюджетного відшкодування в цьому режимі...
Два роки тому влада ухвалила рішення розплатитися з бізнесом за своїми ПДВ-боргами за рахунок розміщення спеціальних ОВДП на 16,4 млрд грн. Отримавши цінні папери замість грошей, підприємства за необхідності продавали їх на вторинному ринку, виручаючи (нехай і з дисконтом 10-11%) кошти для фінансування поточної діяльності. Зараз же в держорганах України, судячи з усього, на озброєння взяли іншу тактику - ЦП не випускати, а заборгованість із ПДВ нівелювати судовим методом. Це, може, й ефективніше - з позиції боржника, що володіє "необхідним інструментарієм". Та й не всі заявки на отримання бюджетного відшкодування з цього податку, природно, можуть похвалитися "повною обґрунтованістю". Але от з точки зору інвестора нинішній підхід до ПДВ-проблематики правильним і справедливим назвати просто не можна. А з такими правилами гри бажання вкладати гроші в українську економіку аж ніяк не посилюється.
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас