Євросоюз витратить 130 мільярдів євро на економічне зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз витратить 130 мільярдів євро на економічне зростання

Казна та Політика
267
Голови найбільших економік єврозони домовилися витратити на заходи, що стимулюють економічне зростання, 130 мільярдів євро. Також лідери країн погодилися ввести податок на фінтранзакції, тоді як міністри фінансів на іншій зустрічі не підтримали цей захід.
Лідери чотирьох найбільших економік єврозони - Німеччини, Франції, Італії та Іспанії - домовилися про схвалення пакета заходів, що стимулюють економічне зростання, на суму 130 мільярдів євро (1 відсоток ВВП). Про це, як повідомляє Reuters, прем'єр-міністр Італії Маріо Монті заявив у Римі на зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель, прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм і президентом Франції Франсуа Олландом.
Учасники переговорів, які проводяться для підготовки саміту 28-29 червня, підкреслили, що бюджетна дисципліна не постраждає від стимулювання економічного зростання. На які саме заходи будуть спрямовані кошти, не уточнюється.
Les Echos пише, що на зустрічі голови держав домовилися також про введення податку на фінансові транзакції. В цей же день в Люксембургу відбулася зустріч міністрів фінансів країн ЄС, за підсумками якої учасники переговорів визнали, що ідея про "податок Тоббіна" (названий на честь нобелівського лауреата Джеймса Тобіна, що вперше запропонував в рамках підтримки країн, що розвиваються, ввести збір з міжнародних фінансових операцій) не знайшла серед них належної підтримки.
Як повідомляє Le Monde, при необхідному мінімумі дев'ять голосів тільки шість країн - Німеччина, Франція, Австрія, Бельгія, Португалія та Словенія - заявили про тверду готовність ввести податок. Ще кілька держав взяли час на роздум.
Податок на фінансові транзакції пропонувалося ввести ще в 2009 році. Влітку 2011 року ідею відродили Німеччина і Франція. Вивчення громадської думки показувало, що "податок Тобіна" підтримують 66 відсотків європейців.
Проти введення нових зборів активно виступала Великобританія. Прем'єр-міністр цієї країни Девід Кемерон заявляв, що податок на фінансові операції не можна вводити в межах певного регіону, так як це призведе до збитків. За підрахунками Ernst & Young, "податок Тобіна" може привести до появи дірки в бюджетах країн ЄС в розмірі 116 мільярдів євро.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас