Мовний закон обійдеться в 17 мільярдів на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мовний закон обійдеться в 17 мільярдів на рік

Казна та Політика
930
У разі схвалення в цілому законопроекту "Про основи державної мовної політики" (№ 9073) витрати на його виконання складуть від 12 до 17 мільярдів гривень на рік. Про це сказала начальник відділу департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів Валентина Брусилів, передає УНН.
"Автори проекту не надали розрахунків вартості його реалізації, але, за нашими оцінками, це від 12 до 17 мільярдів гривень на рік", - сказала представниця Мінфіну у виступі на комітетських слуханнях з приводу законопроекту, які відбулися у Верховній Раді.
"Наше міністерство не підтримує ухвалення цього законопроекту", - сказала вона.
Проти законопроекту висловилися також практично всі учасники слухань - представники профільних комітетів Верховної Ради, міністерств, науково-дослідних інститутів, відомі вчені та громадські діячі. На думку учасників слухань, законопроект суперечить Конституції і загрожує національній безпеці та цілісності держави.
На підтримку проекту виступив лише його співавтор Вадим Колесніченко, який, звинувативши присутніх в "некомпетентності" та "упередженості", залишив слухання.
Нагадаємо, законопроект "Про основи державної мовної політики" (№ 9073), авторами якого є депутати від Партії Регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов, був ухвалений Верховною Радою у першому читанні 5 червня 2012 року, незважаючи на одностайні заперечення експертів і протести громадськості. Законопроект спрямований на використання російської мови замість української на всій території України, а також вводить заплутану і дорогу систему "регіональних мов", якими в більшості регіонів буде дублюватися документація, рішення органів влади, документи громадян, вивіски, вестися освіта, судочинство тощо. Проти схвалення проекту виступили профільні комітети Верховної Ради, парламентське науково-експертне управління, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин, Національна Академія Наук України, сотні інших організацій та установ.
Раніше в експертному висновку міністр фінансів поінформував Верховну Раду, що міністерство не підтримує цей проект через його високу вартість і порушення авторами вимог Бюджетного Кодексу.
Якщо витрати на русифікацію складуть 17 мільярдів гривень на рік, вони в 8 разів перевищать державні витрати на культуру (у держбюджеті на 2012 рік - 2 млрд. 134 млн. гривень), майже в 3 рази - витрати на охорону здоров'я (6 млрд . 373 млн. грн.) і на 20% - витрати на оборону (14 млрд 171 млн).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас