Президент Німеччини відклав схвалення заходів порятунку єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Німеччини відклав схвалення заходів порятунку єврозони

Казна та Політика
430
Президент Німеччини Йоахім Гаук відмовився підписувати договір про створення європейського стабілізаційного механізму ESM і угоду про посилення бюджетної дисципліни в ЄС, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Про це президента попросив федеральний конституційний суд ФРН. Правляча коаліція, яка ледве домовилася про схвалення документів з опозицією, розраховувала, що обидва договори будуть ратифіковані бундестагом 29 червня.
За словами заступника голови "Лівих" Сари Вагенкнехт (Sahra Wagenknecht), рішення президента - "ляпас" канцлеру Ангелі Меркель. На думку Вагенкнехт, конституційний суд може скористатися цією затримкою, щоб визнати договір про бюджетну дисципліну незаконним в цілому. На думку опозиції, він обмежує права парламенту і національних урядів. "Ліві" вважають це фактично зміною конституції, тому закликають провести референдум.
Заступник голови парламентської фракції СДПН Хубертус Хайль (Hubertus Heil) заявив, що уряд занадто затягнув переговори з опозицією, тому виникли сумніви в конституційності договорів. Тепер міністрам потрібно в найкоротші терміни довести, що нові угоди не суперечать німецькій конституції.
Європейський механізм стабілізації спрямований на боротьбу з фінансовою кризою. Відповідний договір був погоджений країнами єврозони ще в лютому 2011 року, а згодом схвалений урядом ФРН. Згідно з домовленостями, в 2012 році Німеччина повинна внести до фонду 8,7 мільярда євро.
Договір про бюджетну дисципліну також спрямований на збереження єврозони і запобігання новим фінансовим кризам, схожим на грецьку. Країни Євросоюзу підписали його в березні 2012 року. Відповідно до нових правил дефіцит бюджету не повинен становити більше 0,5 відсотка ВВП. Тепер договір повинні ратифікувати парламенти країн.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас