Греція у разі виходу з єврозони може отримати статус країни, що розвивається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція у разі виходу з єврозони може отримати статус країни, що розвивається

Казна та Політика
614
MSCI Inc., провайдер індексу MSCI, що відображає ситуацію на фондових ринках, має намір переглянути статус фондового ринку Греції в разі її виходу з зони євро, передає Reuters. В даний час організація класифікує фондовий ринок Греції як розвинений, проте країна ризикує втратити цей статус і знову приєднатися до держав, що розвиваються, в разі виходу з єдиного валютного блоку.
Греція отримала статус розвиненого ринку в 2001 р. Раніше MSCI ніколи не знижувала статус розвиненої держави до країни, що розвивається. Таким чином, фондовий індекс грецького ринку MSCI Greece може стати першим індикатором, зміненим в негативному ключі. На думку експертів MSCI, фондовий ринок Греції більше не відповідає вимогам, що пред'являються до розміру ринків розвинених країн.
Критерії присвоєння статусу розвиненого ринку MSCI включають оцінку інвесторів, розмір фондового ринку країни, обсяг ліквідності і загальний добробут держави. Використовувана в країні валюта сама по собі визначальним критерієм не є, однак, на думку експертів, вихід Греції із зони євро спровокує ситуацію, аналогічну ситуації в Аргентині в 2001 р., коли на тлі глибокої кризи обвалилися ВВП і дохід на душу населення. На даний момент середній дохід на душу населення в Греції складає 25 тис. дол і поки що значно перевищує аналогічні усереднені показники в країнах, що розвиваються.
На тлі бюджетно-боргової кризи капіталізація MSCI Greece за останні 5 років скоротилася на 93%. Вага MSCI Greece в MSCI World становить лише 0,0193%.
Нагадаємо, згідно з прогнозами деяких експертів, Греції вдасться уникнути виходу з єврозони навіть у разі дефолту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас