Тариф "безрозмірний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тариф "безрозмірний"

5359
Українцям варто навчитися економити на телефонних розмовах. Експерти вважають, що тарифи на мобільний зв'язок будуть підвищуватися.
Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив "Київстару" і "МТС" - двом найбільшим операторам мобільного зв'язку в Україні - листи, в яких містяться рекомендації знизити тарифи. Якщо оператори не прислухаються до порад АМКУ, регулятор пообіцяв застосувати до них санкції. "У випадку, якщо оператори не виконають рекомендації АМКУ, їм загрожує штраф у розмірі 10% від річного обороту за минулий рік", - заявив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.
Повне перезавантаження
Ціни на мобільний зв'язок в Україні зростають з весни. Ще в березні компанія "Київстар" підвищила майже на 30% вартість SMS- та MMS-повідомлень. Також раніше оператори повідомили, що послуга "звіт про доставку повідомлення" буде платною. З першого червня МТС збільшив у популярних пакетах вартість внутрішньомережевих (на 50%) і міжмережевих дзвінків (на 20%). А з 19 червня телекомунікаційна компанія "Українські Радіосистеми" (TM Beeline, входить в "Київстар") збільшує вартість відправлення SMS- та MMS-повідомлень у всіх тарифних планах, окрім "Говорун", "Привіт, весь світ" і "Я на морі". Так, з 19 червня вартість SMS на українські мережі становитиме 0,75 грн (замість 0,35-0,50 грн на старих тарифах). Передача повідомлення за кордон обійдеться в 1,5 грн замість 1,2 грн. Передача MMS всередині України - 1,45 грн замість 0,75-1 грн в старих тарифах.
Рафаель Кузьмін вважає, що рівень прибутковості на соціально важливих ринках, у тому числі і зв'язку, повинен відповідати рівню прибутковості населення. "А за нашими даними, мобільні оператори зараз закладають дуже велику маржу", - відзначає чиновник.
Цікаво, що попередження від АМКУ не отримав "Астеліт" (мобільний оператор Life, на частку якого припадає близько 12% ринку). Хоча цей оператор в березні цього року теж підвищував на 20% вартість SMS- та MMS-повідомлень, а також суму мінімального щомісячного поповнення рахунку в низці тарифних планів. В АМКУ дану ситуацію пояснюють просто. "Якщо домінуючі компанії, що контролюють більше 80% ринку, знизять тарифи, то з них приклад обов'язково візьмуть і менші компанії. В іншому випадку вони будуть втрачати клієнтів", - пояснює позицію комітету пан Кузьмін.
Насправді за нормальних ринкових умов такий варіант вирішення проблеми міг би вплинути на зниження тарифів у всіх компаніях. Однак навряд чи можна вважати, що український ринок мобільних послуг не розвивається гармонійно відповідно до міжнародних правил ведення бізнесу. Сильне лобі того чи іншого оператора, міжусобні війни із залученням державних регуляторів - все це ще характерно для даного ринку в нашій країні.
Відзначимо, "Астеліт" входить до групи СКМ українського бізнесмена Ріната Ахметова, у власності СКМ - майже 45% акцій "Астеліту".
Не виключено, що вибіркові рекомендації АМКУ підуть на користь даному оператору мобільного зв'язку. Адже ще взимку цього року в ЗМІ була поширена інформація про проблеми оператора "Астеліт", - компанія не змогла вчасно погасити кредити в сумі, що перевищує 300 млн доларів.
Мобільна інфляція
Втім, поки оператори мобільного зв'язку офіційно ситуацію з вибірковими рекомендаціями не коментують. А зростання цін в "Київстарі" і МТС вважають обґрунтованим і пояснюють, в першу чергу, інфляцією. Крім цього, через загальну складну економічну ситуацію в країні, високу вартість кредитів, що обмежує можливості купувати нове обладнання для кінцевих споживачів - мобільні телефони, смартфони, ноутбуки, які теж підключаються за допомогою мобільного Інтернету і т.п., в операторів не тільки не зросла кількість абонентів, але і в деяких сегментах скоротилася. За даними дослідницької компанії Gfk, темпи підключення до мобільного зв'язку нових абонентів знизилися приблизно на 2% за рік. До слова, зростання тарифів було типовим і для фіксованого зв'язку - так за поточний рік зросли на 25% тарифи на місцевий зв'язок. Середня вартість хвилини операторів фіксованого зв'язку за рік зросла приблизно на 14%. У мобільних операторів збільшення розцінок порівняно невідчутно.
Потенційні штрафи оптимізму гравцям ринку не вселяють. Наприклад, за словами директора з корпоративного управління і контролю "МТС Україна" Олега Проживальського, якщо АМКУ оштрафує "мобільників" на 10% від їхнього річного обороту, компаніям просто доведеться закрити бізнес. Зокрема, штраф МТС може скласти не менше 900 млн гривень, "Київстару" - близько 1,3 млрд гривень.
При цьому оператори підкреслюють, що зміна тарифів є звичайним процесом управління бізнесом, який може призводити як до підвищення цін на окремі послуги, так і до їх зниження. "Адже профіль споживання абонентів постійно змінюється: якісь послуги стають більш затребуваними, якісь йдуть на другий план, змінюється їх собівартість. Відповідно, коригуються обсяги надаваних послуг, їх набір і ціни - як у бік підвищення, так і зниження", - відзначають в компанії МТС. У компанії підкреслюють, що за останні сім років тарифи на мобільний зв'язок знизилися в сім разів і залишаються найнижчими в СНД і Європі.
Втім, чим закінчаться перевірки АМКУ, не береться передбачити ніхто. Експерти вважають, що обґрунтувати причини підвищення тарифів операторам буде досить складно. Довести щось АМКУ при 50%-у річному операційному прибутку (такі дані наводить ІК Concorde Capital) компаніям буде дуже важко. Швидше за все, регулятор до осінніх виборів, можливо, і змусить гравців ринку зменшити свої розцінки, а після завершення виборчої компанії тарифи знову підуть вгору. Адже перед менеджментом мобільних операторів стоїть завдання - збільшення прибутку. І в цих умовах тарифи - єдине, за рахунок чого це можна зробити. До того ж, потенціал зростання дійсно є - тарифи українських мобільних операторів на сьогодні одні з найнижчих в світі.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас