Європейському добробуту Газпрому загрожують плани Катару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейському добробуту Газпрому загрожують плани Катару

Енергетика
1766
Аналітики вважають плани компанії щодо збільшення постачання газу в ЄС надмірно самовпевненими.
Як повідомив 20 червня на прес-конференції в Москві заступник голови правління "Газпрому", голова "Газпром експорту" Олександр Медведєв, за підсумками 2012 року російська монополія має всі шанси поставити новий рекорд за обсягами поставок на зовнішні ринки та експортної виручки. Топ-менеджер впевнений в тому, що затребуваність компанії в Європі буде тільки зростати, і не побоюється зниження попиту. Тим часом деякі експерти застерігають "Газпром" від зайвої самовпевненості.
Рекордні амбіції
"Я очолюю "Газпром експорт" десять років і приніс вам статистику за цей період", - почав свій виступ Олександр Медведєв. За його словами, в 2002 році експорт компанії в далеке зарубіжжя (за межі колишнього СРСР) становив менше 130 мільярдів кубометрів. Рекорд був досягнутий в 2008 році, коли була подолана позначка 162 мільярди. В минулому році на експорт було поставлено 150 мільярдів, а на цей планується 180 мільярдів.
Якщо ж рахувати разом з країнами колишнього Радянського Союзу, то в 2011 році на експорт було направлено 221,1 мільярда кубометрів, а в цьому "Газпром" розраховує продати не менш 222 мільярдів. І це незважаючи на те, що в перші п'ять місяців року обсяг поставок в компанії скоротився з 72 до 62 мільярдів кубів.
Катар як фактор ризику
Експерти говорять про те, що в нинішніх умовах, коли ціни на вуглеводні падають, і країни Європи в рамках економії з усіх сил прагнуть до скорочення попиту та диверсифікації імпорту, досягнення нового рекорду сумнівно. "Зростаючий дисбаланс цін створює реальну загрозу для майбутніх закордонних поставок "Газпрому". Програми експорту газу зі США не працюють і навряд чи запрацюють в найближчому майбутньому, але європейському благополуччю "Газпрому" все виразніше загрожують плани Катару, який вкладає величезні гроші у налагодження інфраструктури поставок до Європи скрапленого газу", - відзначає начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії "Церіх Кепітал Менеджмент" Микола Подлевських.
Аналітик нагадує, що в Європі активно будуються регазифікаційні термінали, одночасно значний танкерний флот створює Катар. Уже через два-три роки в експлуатацію вступлять десятки нових газовозів. У найближчі роки країна буде поставляти в Європу додаткові 50 мільярдів кубометрів газу на рік, що становить 5 відсотків газового ринку ЄС. "Це дуже серйозно, особливо з урахуванням того, що Катар уже відтягнув на себе 6 відсотків найбільш перспективного європейського ринку. "Газпрому" є про що замислитися", - говорить експерт.
Ставка на дефіцит
Втім, поки "Газпром" відчуває себе в Європі дуже впевнено. Додатковою підставою для цього став намір багатьох країн, у тому числі й Німеччини, відмовитися від ядерної енергетики після аварії на Фукусімі. "Атомна енергетика займає від 20 до 60 відсотків в енергобалансі європейських країн. У найкоротші терміни замінити обсяги атомної генерації, що випадають, без шкоди для екології здатні тільки газові електростанції", - пояснює керуючий активами "Грандіс Капітал" Андрій Толстоусов. Вітряна і сонячна генерація, зазначає він, ще занадто дорогі.
Крім того, за словами Толстоусова, додаткову впевненість монополії, швидше за все, надає "підвішений" проект газопроводу Nabucco, який планувався як європейська альтернатива "Південному потоку". У необхідності ж останнього в "Газпромі" не сумніваються. Як заявив Олександр Медведєв, до 2030 року потреби Європи в газі складуть 200 мільярдів кубометрів, і тоді навіть силами декількох нових трубопроводів їх не покриєш.
Про можливий дефіцит говорить і співдиректор аналітичного відділу "Інвесткафе" Григорій Бірг: "Видобуток природного газу в Європі практично не змінився з 2000 року, а споживання зросло на 16 відсотків. Таким чином, різниця між власним споживанням і видобутком виросла більш ніж на 40 відсотків і протягом наступних 10 років зростання також перевищить 40 відсотків". За його словами, в результаті дефіцит газу складе близько 380 мільярдів кубометрів протягом 10 років.
"Краще ми продамо п'ять яблук, але дорожче"
Примітно, що, навіть якщо Європі вдасться серйозно скоротити попит на газ, виграє від цього, за великим рахунком, тільки "Газпром", оскільки у всіх газових контрактах закладено принцип take or pay ("бери або плати"), який передбачає, що, якщо покупець не вибирає потрібної кількості газу з труби, платити за нього все одно треба. "Я це називаю віртуальний експорт", - сказав Олександр Медведєв. За його словами, "економічний егоїзм" передбачає, що це найвигідніше. "Краще продати п'ять яблук по три рубля, ніж десять по два", - пожартував він.
Розуміючи всю складність ситуації, європейські партнери звернулися до партнерських почуттів російської монополії і попросили про перегляд контрактів. І хоча керівництво "Газпрому" говорить про те, що питання практично з усіма вирішуються "полюбовно", низка компаній були змушені звернутися в суди. В результаті вартість палива для них скоротилася на 7-10 відсотків. Єдине, від чого "Газпром" не має наміру відмовлятися, - це принцип take or pay, запевнив Медведєв.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас