Експерт: Цього року ВВП буде зростати завдяки споживанню, а не виробництву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Цього року ВВП буде зростати завдяки споживанню, а не виробництву

Казна та Політика
584
Двигуном промислового виробництва в минулому місяці стала хімічна галузь, обсяги виробництва в якій збільшилися на 15%. Незважаючи на поліпшення показників у травні, не варто очікувати істотного зростання загальної економічної активності в другій половині 2012 року. Зростання ВВП в цьому році буде підтримувати споживання, а не виробництво. Про це в коментарі UBR.UA розповіла головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан.
За її словами, зростання промислового виробництва прискорилося в травні до 1% в річному вирахуванні і залишилося на незмінному рівні, в порівнянні з квітнем (0,0% р/р у квітні). Однак і такі показники значно перевищили як консенсус-прогноз агентства Bloomberg (-0,5% р/р), так і досить оптимістичні очікування експертів (+0,7% р/р).
"Локомотивом зростання минулого місяця стала хімічна галузь, обсяги виробництва в якій збільшилися на 15% в річному вирахуванні (порівняно з +11% у квітні): користуючись високими експортними цінами на аміак, хімічні підприємства виходять на повний рівень завантаження. Крім того, харчова промисловість показала зростання на 3% в річному вирахуванні, в порівнянні з -2,1% у квітні, сприяючи поліпшенню загального показника по промисловості. Хоча поліпшення в цій та деяких інших галузях може бути частково викликане "ефектом календаря": у травні цього року було 20 робочих днів проти 19 у травні 2011 року", - пояснила аналітик.
Також, за її словами, прискорилося зростання виробництва електроенергії завдяки відновленню експортних поставок, що триває.
"У той же час, традиційні локомотиви зростання промисловості показали слабкі результати: зниження обсягів випуску в металургії прискорилося до -1,1% у річному вирахуванні (з -0,2% у квітні), а зростання в машинобудуванні сповільнилося до +0,5% в річному вирахуванні (з +6,5% у квітні) через слабкий зовнішній попит.
"Незважаючи на поліпшення показників промвиробництва в травні, ми не очікуємо істотного поліпшення загальної економічної активності, поки не буде видно чіткі ознаки відновлення зовнішнього попиту на традиційні статті українського експорту - металургію і машинобудування", - зазначила експерт.
Тому, на її думку, підтримку економічному зростанню в поточному році буде надавати не промисловість, а споживання домогосподарства, на які напередодні парламентських виборів будуть збільшені бюджетні витрати.
"Ми підтверджуємо наші прогнози за обсягами промислового виробництва і темпами зростання реального ВВП на 2012 рік на рівні 1,5% і 2,2% відповідно. Проте темпи зростання внутрішнього споживання, ймовірно, різко сповільняться в 2013 році у зв'язку з очікуваним посиленням бюджетної політики після виборів. Ми розраховуємо, що стан світової економіки наступного року покращиться, і зовнішній попит на українські товари буде поступово відновлюватися, компенсуючи уповільнення внутрішнього попиту. Але показники економічного зростання залишаться помірними: ми очікуємо, що в 2013 році зростання промислового виробництва і реального ВВП становитимуть відповідно 4,5% і 3,5% відповідно", - резюмувала Олена Белан.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас