Євро для "Євро"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро для "Євро"?

Валюта
2525
Євро знову почав зростати в ціні. Хоча через Євро-2012 прогнозували інший розвиток подій. Причина в тому, що Нацбанк вирішив "відпустити" гривню, яка стала поступово слабшати відносно того ж долара США. Але зростання євро так легко не пояснити: в самій єврозоні зараз великі побоювання з приводу спільної валюти.
І знову Нацбанк
Одна з основних причин зростання євро в пунктах обміну валюти полягає в наближенні кінця чемпіонату Європи з футболу. Ще до початку Євро-2012 експерти розповідали, що під час чемпіонату курс євро впаде: в країну приїде багато вболівальників, а значить, попит на національну валюту збільшиться, так само як і обсяги "здачі" валюти європейської. Але зі зменшенням числа уболівальників курс євро буде зростати. Так і вийшло. Після того, як Україну, зокрема - її столицю, почали залишати фанати, євро підріс. Втім, деякі експерти впевнені - футбольні вболівальники не мали відчутного впливу на курс європейської валюти в Україні. "Очікування щодо кількості вболівальників виправдалися, їх багато. Але вони не привозять досить багато готівкової валюти. Вони воліють розраховуватися карткою, просто конвертуючи свої євро або долари в гривні. Фани не здають великі суми готівки в обмінні пункти. Тому їх вплив нейтральний. Український ринок тепер більше реагує на зовнішні коливання, НБУ запускає більш гнучкий курс у зв'язку з переговорами з МВФ", - говорить у коментарі "Сегодня" керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.
Наплив любителів футболу з Європи збігся з новою політикою Національного банку України, яка теж посприяла зростанню курсу євро і долара. Мова йде про поступове "відпускання" курсу гривні. Українцям не вперше чути і читати прогнози про різкий крах національної валюти. Тільки лінивий на цьому не спекулював. Останній раз відомості про можливу девальвацію гривні в ЗМІ з'явилися в кінці травня. За словами директора Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергія Толстова, НБУ може девальвувати гривню восени, якщо умови експорту не вдасться поліпшити. "Що таке девальвація гривні? Це поліпшення умов для українського експорту. Коли це відбудеться, залежить від голови НБУ і у меншій мірі - від прем'єр-міністра, якщо вони побачать, що ситуацію не можна втримати без додаткових заходів, тоді девальвацію варто чекати вже до осені", - передає його слова ТСН. Толстов в кінці травня зазначав, що відповідне рішення може ухвалити голова Нацбанку. Судячи з тенденцій на валютному ринку, так і сталося. "Швидше за все, гривня послаблюється внаслідок того, що НБУ став менш активно виступати з інтервенціями на міжбанківському ринку, трохи відпустивши курс у "вільне плавання"", - цитує "Дело" начальника відділу аналізу фінансових ризиків "ІНГ Банк Україна" Олександра Печеріцина. "Головний фактор невеликого ослаблення гривні - це невтручання НБУ на міжбанківському ринку", - солідарний з ним президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Втім, Нацбанк може і змінити свою політику і знову почати підтримувати гривню. 18 червня народний депутат Ігор Прасолов, голова ради Національного банку України та підкомітету з питань цінних паперів і фондового ринку профільного парламентського комітету вніс до Верховної ради три законопроекти, схвалення яких створить Міністерству фінансів умови для випуску валютних казначейських зобов'язань для населення. "Основна ідея законопроектів: Мінфін буде випускати казначейські зобов'язання у валюті. Зокрема, необхідно внести зміни до Податкового кодексу, щоб курсова різниця не обкладалася податком", - пояснив Прасолов.
Свою лепту в зростання іноземної валюти внесли і "пересічні українці". "Гривня слабшає на міжбанку, і цей процес знаходить відображення і на готівковому ринку. Попит на валюту зараз перевищує пропозицію, і, напевно, головним фактором тут є девальваційні очікування як населення, так і компаній, і банків. Занадто багато писалося про те, що після виборів гривня девальвує і, в результаті, всі заздалегідь намагаються запастися валютою", - передає видання слова начальника відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитра Сологуба.
Таким чином, європейська валюта зростає в Україні в ціні, хоча в самій Європі безхмарне майбутнє євро під питанням.
Нестабільна Європа
На минулих вихідних в Греції пройшли вибори. На них перемогли правоцентристи з "Нової демократії". Примітно, що вони знову створили коаліцію з лівоцентристами з ПАСОК. Останні намагалися було "протягнути" в коаліцію об'єднаних лівих з СІРІЗА, але ті відмовилися. В результаті, при владі в Греції знову вельми і вельми нестійкий уряд. У місцевих ЗМІ вже щосили жартують з цього приводу, передрікаючи рідній країні низку нескінченних виборів. "Підсумки виборів в Греції не рятують економіку від структурних слабкостей, - зазначив аналітик Canadian Imperial Bank of Commerce Джеремі Стретч. - Є безліч причин, щоб займати "ведмежі" позиції щодо євро". Тим більше, нова стара коаліція підвищує шанси опозиціонерів, значна частина яких налаштована щодо валюти об'єднаної Європи вельми скептично. У грецькому суспільстві продовжують залишатися актуальними заклики до повернення "старої доброї" драхми і виходу з єврозони. А в ЄС попереджають: поблажки новому уряду не буде. "Важливо, щоб новий уряд строго дотримувався раніше даних зобов'язань. Зволікання при проведенні реформ неприпустимо", - зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Політика ФРН щодо Греції у греків викликає стійке неприйняття. Під час футбольного чемпіонату в грецькому сегменті інтернету стало популярним гасло: "Залишимося в євро, а Німеччину залишимо без "Євро"". Таке вороже ставлення з боку "пересічного грека" зрозуміло: Німеччина наполягає на виконанні вкрай непопулярних серед населення країни реформ, які передбачають зменшення зарплат держсектору, збільшення пенсійного віку, урізання витрат на соціальний сектор. У підсумку, все більшої популярності набирають як ліві, так і праві радикали. Останні особливо турбують європейців, які відзначають - над Грецією сходить зоря фашизму. Праворадикали з "Золотої зорі" на цих виборах отримали близько 7% голосів, посівши 18 місць у грецькому парламенті. І праворадикали, і ліворадикали, які поступово набирають популярність, виступають за відмову від зобов'язань Греції перед кредиторами. З урахуванням нестійкості правлячої коаліції, доля Греції, а значить і економіки об'єднаної Європи і, особливо, європейської валюти, знаходиться під великим питання. Та й без Греції у єврозони вистачає проблем.
Як стверджують економісти, тепер "борговий фокус" починає зміщуватися від Греції до Іспанії. На думку експертів британської фінкомпанії Kames Capital, увага інвесторів переключилася на Іспанію, прибутковість держоблігацій якої продовжує бити рекорди. Під час торгів в понеділок прибутковість 10-річних іспанських держоблігацій піднялася на 28 базисних пунктів - до рекордних 7,15% річних. Раніше Греція, Ірландія і Португалія були змушені звернутися до міжнародного співтовариства за допомогою, коли вартість запозичення перевищила 7%-вий бар'єр. Це означає, що "святе місце" "головного болю" економіки Європи в найближчому майбутньому навряд чи буде вакантне. Не елліни, так іберійці або кельти. На стабільності європейської валюти це позначиться не в кращий бік. Тому зростання євро в українських умовах викликане радше не зовнішніми факторами, а чинниками внутрішніми. І ціна валюти об'єднаної Європи в нашій країні, в першу чергу, залежить від дій "рідного" Нацбанку. Втім, за ЄС теж варто постежити. Хоча б за тим, як європейці, незважаючи на непросте економічне становище, примудряються знаходитися "на плаву".
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас