Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1490
Янукович дав зрозуміти, що вважає Тимошенко причетною до вбивства Щербаня. Азаров вірить у світле європейське майбутнє України. Соціологи допомагають політикам визначитися з планами.
І справедливість для всіх
Зосередження максимальної кількості владних важелів в одних руках негативно впливає на продуманість заяв голови держави. Напевно, ми вже ніколи не дізнаємося, чому Віктор Янукович в інтерв'ю агентству Bloomberg вирішив заявити, що Юлія Тимошенко причетна до вбивства Євгена Щербаня і "це не секрет". Віктор Федорович за свою політичну кар'єру не відрізнявся схильністю до використання образних виразів, вважаючи за краще діяти як істина в останній інстанції. Правда, хвиля обурення "вироком без суду" змусила Януковича дещо дезавуювати заяву, зауваживши, що остаточне рішення буде ухвалювати суд. Сам глава держави, як з'ясувалося, готовий навіть помилувати Тимошенко (у "газовій справі"), але тільки після завершення всіх юридичних процедур.
Через Євро-2012 доля Юлії Тимошенко відійшла на задній план. Натовпи іноземних фанатів не беруть в облогу харківську лікарню залізничників, де проходить лікування екс-прем'єр, прагнучи хоч краєм ока побачити її. Із завидною регулярністю Юлію Володимирівну продовжують відвідувати євро-політики. Одна з них, депутат Європарламенту Ребекка Хармс, після двогодинного візиту до лідера "Батьківщини", провела такий брифінг, що їй не вистачало тільки коси і спілкування українською для повної схожості з Тимошенко.
Продовжує боротися на просторах ЄС за звільнення Юлії Володимирівни і її сім'я: Олександр Геннадійович вибухнув відкритим листом на адресу Віктора Януковича, продемонструвавши хороше знайомство зі звичаями часів Великої французької революції і пообіцявши президенту гільйотину в "Межигір'ї". Євгенія Тимошенко активно спілкується з європейськими політиками, нагадуючи їм про необхідність тиснути на Україну.
Азаров прагне в Європу
Правда, український прем'єр нікому не радить говорити з нашою країною мовою ультиматумів. Микола Янович останнім часом все активніше з'являється на телевізійних екранах і шпальтах західних ЗМІ, розповідаючи, як добре в Україні жити. Йому охоче вірять футбольні фанати, які приїхали в українські міста, чиї інтереси не поширюються далі цікавого матчу, дешевого пива і красивих дівчат. Шкода, що переконати співгромадян у тому, що "жити стає краще, жити стає веселіше" Азарову непросто. Але він намагається, запевнивши в унісон з Валерієм Хорошковським, якого недолюблює, що дефолту не буде, а Україна продовжує просуватися до Європи. Потішив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який стверджує, що опозиція заздрить успіхам влади в соціальній політиці.
Микола Янович упевнений, що українці Тимошенко не підтримують. Він покладає великі надії на делегатів Європарламенту Патрика Кокса та Олександра Кваснєвського, яким доведеться розібратися в перипетіях кримінальної справи лідера "Батьківщини". Кваснєвський ж продовжує стверджувати, що швидкого рішення в справі Тимошенко не буде.
Та й останні події в Страсбурзі, де засідав комітет парламентського співробітництва Україна - ЄС, показали, що європейські політики та українські опозиціонери не поділяють оптимізму Миколи Яновича, нагадуючи про необхідність звільнити політичних ув'язнених. Вітчизняні парламентарі ніяк не призвичаяться до використання принципу "Демократія - це процедура", основоположного для Європейського Союзу, раз по раз намагаючись домогтися свого в звичному для українського політикуму нарочито-хамському стилі спілкування.
Обережно, списки закриваються
Тим часом на фінішну пряму виходить процес формування партійних списків, де процес ухвалення рішень буде здійснюватися вузьким колом незалежно від положення в системі політичних координат. Лідери партій, що претендують на проходження 5-відсоткового бар'єру, будуть вибирати не між розумними і красивими, а тими, хто готовий відпахати виборчу кампанію, і адептами вирішення всіх проблем за допомогою грошових мішків. Боротьба за мажоритарників ще попереду, і вона буде непростою. Проблема нестачі грошей, як показує рекламна кампанія партії "Україна - вперед", актуальна не для всіх учасників перегонів. Та й в об'єднаної опозиції дещо ще є у фінансових засіках.
Значно цікавіше виглядає підкилимна боротьба за прохідні місця в майбутніх списках. Партія регіонів і ВО "Батьківщина" цього разу відчувають схожі проблеми: у них достатньо груп впливу, які прагнуть підняти вище своїх і опустити нижче чужих. Ці захоплюючі підкилимні сутички в підсумку можуть обернутися дезінтеграцією партійних фракцій у новій Верховній Раді. "Вождистським" політичним проектам в цьому питанні простіше, там досить тримати рівняння на лідера і коливатися разом з лінією партії. У партійних штабах проводять останні огляди рядів і готують заспокійливе для тих, кому доведеться зробити паузу в кар'єрі парламентарія.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас