Близнюк пообіцяв дешеві бюджетні кредити для ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близнюк пообіцяв дешеві бюджетні кредити для ЖКГ

Нерухомість
291
В цьому році держава починає експеримент з реформування систем життєзабезпечення. Про це повідомив голова Мінрегіону Анатолій Близнюк під час наради в Донецькій обласній державній адміністрації, повідомили в прес-службі міністерства.
За словами міністра, розвиток і модернізація житлово-комунального господарства вимагають колосальних інвестицій. Будь-які бюджетні дотації всіх рівнів не дадуть можливості забезпечити інвестиційну потребу галузі та житлового фонду. Тому в поточному році Мінрегіоном вперше запропоновано просту та ефективну форму підтримки комунальної інфраструктури - дешеві бюджетні кредити.
"Ця ініціатива була включена до Національного плану дій на 2012 рік, як складова економічних реформ. Зворотне бюджетне фінансування дозволить направляти кошти на найбільш ефективні енергозберігаючі технології. Поетапно ліквідується стара утриманецька схема - "Дайте гроші - ми витратимо ". Виникає ключова для галузі необхідність фінансової ефективності проектів", - сказав Анатолій Близнюк. "Ми вивчили міжнародний досвід країн з перехідною економікою і визначили, що саме такі види фінансування стали основою для проведення житлово-комунальної реформи. Є державні інфраструктурні проекти, які ніколи не окупляться, наприклад магістральні водопровідні мережі. Але висока ціна на газ вже перетворила більшість проектів в сфері теплопостачання на окупні та ефективні".
Як повідомив голова Мінрегіону, в 2012 році за цією бюджетною програмою передбачено 40 мільйонів гривень. Міністерство планує показати всім органам місцевого самоврядування ефективний приклад. Мінрегіону вже надходять численні звернення мерів міст щодо реалізації проектів модернізації. Перш за все, це встановлення ІТП та інші системні проекти в сфері тепла, коли вирішуються проблеми всього міста, а не одного будинку.
"Якщо досвід цього року буде успішним, ми будемо пропонувати в наступному році збільшити обсяги фінансування цієї програми. А в подальшому фондовий принцип дозволить збільшувати обсяги нових кредитів за рахунок повернення старих. Системи бюджетного кредитування використовували багато країн в умовах перехідної економіки. Саме такий підхід забезпечував інвестиційну потребу галузі до тих пір, поки сфера систем життєзабезпечення не починала цікавити банки і в ній не починали діяти повноцінні ринкові механізми", - зазначив Близнюк.
Пільговий кредит відповідно до затвердженого Урядом Порядку буде надаватися юридичним особам, у тому числі об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків терміном до 10 років з можливістю дострокового погашення зобов'язань. Розмір плати позичальника за користування пільговим кредитом складе 3 відсотки річних. Кредитні канікули - 1 рік.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас