"Бездимний" закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Бездимний" закон

2566
13 червня Президент України Віктор Янукович підписав закон про заборону куріння в громадських місцях. Документ, який істотно обмежує права значної частини українського суспільства, вступить в силу через півроку. Але вже зараз курці об'єднуються в боротьбі за свої права.
МОЗ попереджає
Закон про заборону куріння в громадських місцях є далеко не першою антитютюновою ініціативою уряду і парламенту. Мотивуючи свої дії боротьбою за здоровий спосіб життя, народні депутати не раз піднімали акцизи на тютюнові вироби. За останні три роки акцизи на сигарети в Україні зросли, за даними Imperial Tobacco, на 900%. Після низки конфліктів та підкилимної боротьби у Верховній Раді заборонили і рекламу тютюнових виробів. Але це навряд чи може зрівнятися з тим законом, який Віктор Янукович підписав в середу 13 червня. Після вступу його в силу курити не зможуть не тільки в транспорті або на спортмайданчиках, а й у ресторанах і кафе. "Виступаючи на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань і боротьби з ними 20 вересня 2011 року в Вашингтоні президент України Віктор Янукович визначив позицію нашої країни щодо боротьби з тютюнопалінням як "один із пріоритетних напрямків державної політики". Він також проголосив 2012 рік в Україні Роком спорту і здорового способу життя. Безумовно, такі ініціативи вимагали підтримки та обов'язкової зміни законодавства. І схвалення закону про повну заборону куріння в громадських місцях дозволить реалізовувати проголошену головою держави політику", - підтримує ініціативу колег голова парламентського комітету з охорони здоров'я "регіоналка" Тетяна Бахтєєва. За її словами, після вступу в силу закону про заборону куріння в громадських місцях українці "будуть захищені від тютюнового диму і зможуть довше зберегти своє здоров'я". "Тепер перед виконавчими органами влади стоятиме завдання забезпечити виконання норм цього закону", - резюмувала Бахтєєва. Останні слова народного депутата України особливо актуальні. Незважаючи на те, що і раніше було заборонено курити на зупинках, в підземних переходах і поїздах, виконання цієї заборони не контролювалося. Однією з причин була величина штрафів. Лише зрідка міліціонери могли зробити зауваження порушникові або взяти його "на олівець". Тепер, правда, штрафи зростуть. Так, за одні лише попільнички на столах або "ігнорування куріння" відвідувачів ресторатор змушений буде заплатити штраф 10 тисяч гривень. Якщо в відведених для куріння "відсіках" не буде інформації про шкоду цього процесу, власник закладу змушений буде віддати 3400 гривень. З такими штрафами особливо не покуриш. Але навіть не всі народні депутати впевнені, що схвалення закону змусить українців кинути курити, а ресторани - викинути попільнички за непотрібністю. "Контролю за виконанням подібних заборон немає. Зате є щомісячні "відкати" ресторанів органам, що їх перевіряють, до 1000 доларів на місяць. Якщо введуть повну заборону, курити в ресторанах продовжать, але сума хабарів зросте вдвічі", - заявив після ухвалення закону в першому читанні народний депутат Тарас Чорновіл.
Проте МОЗ продовжує наполягати - куріння - вбиває. У міністерстві зазначають, що і далі будуть йти шляхом боротьби зі шкідливою звичкою. "Мінохоронздоров'я рішуче і планомірно буде продовжувати ті заходи, які довели свою ефективність в Україні, і вводити нові, що виявилися ефективними", - заявила голова Управління громадського здоров'я МОЗ України Алла Григоренко. Більше того, у МОЗ запевняють - нововведенням з усіх сил противляться тютюнові компанії, які намагаються впливати і на народних депутатів. "В останні роки в Україні транснаціональні тютюнові компанії доклали великих зусиль у спробах зупинити або сповільнити введення визначених Рамковою конвенцією з боротьби з тютюнопалінням Всесвітньої асоціації охорони здоров'я ефективних заходів щодо зменшення вживання тютюну... 24 травня 2012 року Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів". Транснаціональні тютюнові компанії відправили кожному депутату лист з проханням не підтримувати цей законопроект. Але їхні спроби виявилися марними", - розповідала прес-служба МОЗ про обставини схвалення гучного закону. Але з плином часу виявилося, що проти закону не тільки "закулісся", що складається з транснаціональних корпорацій, а й пересічні українці.
Вони хочуть курити
Боротьба з курінням останнім часом скидається не на боротьбу за здоровий спосіб життя, а на дискримінацію курців, упевнені клієнти тютюнових кіосків. У боротьбі за право "диміти" українці організовуються в різні товариства і починають різні проекти. Один з них - "Права курців", які придумали рекламісти і політтехнологи, що палять, Сергій Дідковський і Юрій Палійчук в листопаді 2011 року. "Ініціатори закону про повну заборону куріння в громадських місцях повинні розуміти, що його виконати неможливо. На це ніколи не підуть власники кафе і ресторанів. Від заборони виграють тільки контролюючі органи, які отримають ще одну можливість для адміністративного тиску", - йдеться в заяві цієї громадської ініціативи. Молоді українці опинилися "в тренді": на Заході, де боротьба з курінням теж набирає обертів, незважаючи на престижність і популярність здорового способу життя, теж виникають організації з боротьби за права курців. У травні у Франції оголосили про створення суспільно-політичної організації "Союз боротьби за права повнолітніх курців". "Ми хочемо захистити свої права. Нас переслідують всюди: скоро курцеві стане неможливо орендувати квартиру, а влада навіть збирається ввести штраф за куріння у власному автомобілі", - говорить голова "Союзу" Наталі Массерон. Примітно, що і в Україні хочуть заборонити курити в автомобілі. Цікаво, що на захист курців намагалися виступити і в Адміністрації президента. "Дискредитація, в тому числі й за темою куріння це неправильно. Мають бути умови для людей, які курять, і які не курять. Які умови - це вже інше питання", - відзначала перший заступник голови АП Ірина Акімова. За її словами, повна заборона на куріння неприпустима. Але Янукович не послухав слова своєї підлеглої і завізував документ.
Проти закону виступили і ресторатори. "Ми не підтримуємо цей закон і вважаємо його популістським", - заявила голова Асоціації рестораторів України Ольга Насонова в день ухвалення закону в другому читанні. За її словами, закон позначиться не тільки на рестораторах, а й на клієнтах, які змушені тепер будуть в будь-яку погоду виходити з ресторану для того, щоб покурити. Втім, багатьом ресторанам буде вигідніше відбутися штрафами за недотримання закону, запевняла Насонова. Адже іноді сума замовлення значно перевищує штраф. 13 червня Насонова заявила, що від вступу закону в силу ресторатори втратять до 30% прибутку. Що ж до тютюнових компаній, то і вони підраховують збитки. У світлі прийдешніх виборів і непростої економічної ситуації тиск на платників податків, тим більше таких, як легальні виробники тютюну (вони наповнюють бюджет на 8%), загрожує економічними та політичними наслідками. Що ж стосується здоров'я українців, то тут необхідний комплексний підхід. Мало заборонити палити. Необхідна і популяризація спорту і здорового способу життя в цілому. У країні, де заняття різними видами спорту можуть дозволити собі далеко не всі, боротьба за здоровий спосіб життя шляхом заборон загрожує обернутися черговими фінансовими поборами як з пересічних українців, так і з рестораторів і виробників тютюну. Симпатій правлячій партії це явно не додасть. Тому й вводиться закон в дію з 1-го січня 2013 року. А до цього увагу виборців можна відвернути й іншими законодавчими ініціативами. Благо, як показує бурхливе обговорення законопроекту про регіональні мови, українці на це "ведуться".
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас