Експерт: Європа може втратити вплив у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Європа може втратити вплив у світі

Казна та Політика
668
Голова Світового банку Роберт Зеллік, який незабаром залишає свій пост, піддав критиці європейських лідерів за запізнілі і нерішучі дії в боротьбі з борговою кризою в єврозоні. Зеллік закликав Європу діяти якомога швидше, оскільки вона ризикує втратити свій вплив на світовій арені, передає радіо "Свобода".
В опублікованому сьогодні в німецькому журналі Der Spiegel інтерв'ю Зеллік попередив, що збільшення ліквідності на грошовому ринку, до якого вдаються європейські політики, лише допомагає виграти час, але ніяк не сприяє структурним реформам в єврозоні.
Напередодні, голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард запропонувала країнам єврозони ввести посаду міністра фінансів для всіх країн єдиної валюти, а також випустити євробонди. "Не можна обмежуватися створенням валютного союзу, необхідно зробити крок у бік посилення контролю за бюджетом, введення інструментів контролю у фінансовому секторі і нових механізмів вирішення банківської кризи. Цим повинні займатися не центральні банки країни, а влада ЄС", - зазначила вона.
Відзначимо, 22 травня ц.р. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) погіршила прогноз зростання ВВП єврозони в 2012 р. до -0,1%. "При цьому в Іспанії та Італії буде спостерігатися глибша рецесія, і це посилює ризики для світу в цілому", - йдеться у звіті організації. Раніше ОЕСР прогнозувала зростання економіки єврозони в поточному році на 0,2%.
У 2013 р., на думку аналітиків ОЕСР, єврозону чекає підйом ВВП на 0,9% (раніше прогнозувалося зростання 1,4%).
Нагадаємо, Єврокомісія вважає, що ВВП єврозони в 2012 р. знизиться на 0,3%. При цьому на 2013 р. прогноз зростання показника недавно був підвищений на 0,5 в.п. - до 1%. Економіка 27 держав-членів ЄС, за оновленим прогнозом, в 2012 р. покаже нульову динаміку, в 2013 р. - зросте на 1,3%.
Раніше президент Німецького федерального банку Йенс Вайдман висловив сумнів у тому, що єврозона виживе без створення фіскального союзу. "Європейський валютний союз не зможе довго існувати в його нинішній формі. Необхідна ясність щодо того, чи збираємося ми створювати фіскальний союз або будемо і надалі робити ставку на самостійну національну політику в бюджетній сфері, за якої спільна фінансова відповідальність, природно, дуже обмежена", - заявив Вайдман.
30 травня ц.р. Європейська комісія оприлюднила документ, в якому зазначається, що єврозоні слід рухатися шляхом створення "банківського союзу" і розглянути питання прямої рекапіталізації банків за допомогою постійного стабілізаційного механізму ESM.
У той же час, за повідомленням журналу Der Spiegel, європейські інститути розробляють принципи формування фіскального союзу, в якому окремі країни вже не зможуть самостійно накопичувати нові борги. В рамках цього союзу уряди національних держав зможуть розпоряджатися лише тими коштами, які покриваються її власними доходами. Якщо ж їм знадобиться більше грошей, ніж вони самі мають, то їм доведеться просити допомогу у ради міністрів фінансів країн єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас