Гривня отримала підтримку від Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня отримала підтримку від Євро-2012

Валюта
12705
Економічних причин для послаблення національної валюти немає.
З початком довгоочікуваного чемпіонату Європи з футболу фінансові проблеми єврозони тимчасово відійшли на другий план. Нині вся увага світових ЗМІ прикута до двох країн - України та Польщі. Їм випала унікальна можливість не тільки продемонструвати свою гостинність, кухню, традиції, а ще й поповнити валютні резерви.
ТІЛЬКИ ЦИФРИ
Як і передбачала "КП", наплив туристів у містах, що приймають Євро, виявився значним. Поки частина вболівальників, зриваючи голос, вболівала за своїх, у Львівській міськраді підрахували, що за перші три дні чемпіонату місто відвідали більше 60 тисяч українських та іноземних уболівальників, залишивши в ньому майже 10 мільйонів гривень.
Щоб розлучитися зі своїми "кревними", уболівальникам не довелося довго бігати в пошуках обмінників та банкоматів - фінансовий сервіс у містах виявився на висоті, втім, як і продукція пивоварів. В середньому туристи витрачають за день близько 110 євро. Експерти очікують понад 1 млрд доларів припливу валюти в країну.
Не дивно, що пропозиція валюти дозволила знизити тиск на курс гривні, який упевнено закріпився на рівні 8,05-8,10 грн. за долар. Самі ж українці на незначне (на кілька копійок) подорожчання "зеленого" в обмінних пунктах практично не відреагували.
- Ми в Ощадбанку, як в системному банку, не відчуваємо на собі сильного тиску. У нас практично не виросли обсяги купівлі-продажу валюти. Ситуація на сьогодні стабілізувалася і потроху почала відкочуватися назад, - зазначив голова правління банку Сергій Подрєзов.
ЗНОВУ СПЕКУЛЯНТИ?
Що ж привело до травневого коливання курсу? Адже економіка - зростає, інфляція - рекордно низька, а приплив валюти в країну перевищує її відтік. Тобто економічних причин для ослаблення гривні немає, проте курс не стояв на місці.
За версією низки ЗМІ, провиною всьому спекулятивні атаки. Так, окремі банки розміщували в міжнародних інформаційних системах дані, які на кілька копійок перевищують ціни, за якими ці банки здійснювали операції з валютою. Деякі банки взагалі не здійснювали операції за заявленим курсом. Швидше за все, це було зроблено з метою маніпулювання індексом курсу гривні відносно долара (EMTAUAH), який розраховується на основі даних найбільших операторів ринку. На нього орієнтуються багато клієнтів і іноземні інвестори.
До слова, проблема маніпулювання ставками міжбанківського ринку - не нова. У такій же нечесній грі не так давно підозрювалися співробітники цілої низки світових банків. "Спекулянти - це святе, вони скрізь, вони завжди були, є і будуть", - нарікає голова радників НБУ Валерій Литвицький. - З їхнього боку завжди будуть спроби розхитати курс, однак треба дивитися на фундаментальні причини його зміни.
ОБІЦЯЮТЬ СТАБІЛЬНІСТЬ
До основних показників, що впливає на курс гривні, відносяться, в першу чергу, показники платіжного балансу - скільки валюти в країну заходить і виходить з неї. Якщо валюти в країні не вистачає - то її вартість буде зростати. Якщо попит і пропозиція врівноважені - то причин для значних коливань курсу немає.
- В ринкових відносинах завжди попит і пропозиція визначають той механізм, який повинен регулювати взаємовідносини. На сьогодні ми очікуємо приїзду туристів на Євро-2012. Пропозиція на валютному ринку збільшиться, тому я запевняю всіх, що не буде ніяких коливань валютного курсу національної валюти, - запевнив голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов. За даними НБУ, в квітні приплив валюти в країну на 508 млн доларів перевищував її відтік.
Ще один важливий аспект, який впливає на курс нашої валюти, - розміри золотовалютних резервів країни. На 1 червня вони складають 30,8 млрд доларів. За словами голови Ради НБУ Ігоря Прасолова, цієї суми вистачить, щоб профінансувати імпорт країни протягом 3,4 місяця. При цьому достатніми вважаються резерви, що покривають тримісячний імпорт.
- Тому тут гривня теж почуває себе досить спокійно, - додав банкір.
Завдяки наявним резервам Нацбанк може в будь-який момент втрутитися в ситуацію на валютному ринку і згладити різкі коливання курсу. Якщо паніки не буде - спекулятивна атака швидко "захлинеться". І навпаки: скільки разів людина змінить валюту - стільки разів заробить спекулянт і втратять держава і громадянин.
Нарешті, варто звернути увагу на показники інфляції і зростання ВВП. Як відомо, інфляція в Україні за підсумками п'яти місяців року сповільнилася до рекордних 0,4%, що є гарною передумовою для збереження стабільності гривні. Економіка, всупереч очікуванням скептиків, зросла на 2%. І це незважаючи на проблеми у наших торгових партнерів, перш за все - в Європі.
ПОТРЯСІНЬ НЕ БУДЕ
Хоча проблеми у вітчизняної економіки, як і у будь-якої іншої, є. По-перше, через великі інвестиційні потреби ми поки що більше купуємо за кордоном товарів, ніж продаємо. І фінансуємо брак коштів за рахунок прямих іноземних інвестицій. По-друге, нам дорого обходяться російські енергоносії. По-третє, уряд та НБУ чекають виплати за кредитом МВФ.
На цій підставі деякі експерти з легкістю обіцяють ослаблення гривні після виборів. Чи так це?
- Українська грошова одиниця повинна бути стабільною. Курс - це просто індикатор, - парирує міністр економрозвитку і торгівлі Петро Порошенко. - Якщо нам вдасться, наприклад, збільшити видобуток власного газу, знизити ціну на енергоносії, запустити наші вітчизняні нафтопереробні підприємства, більшість з яких на сьогоднішній день стоїть, то ми вирівняємо ситуацію з платіжним балансом і ніяких загроз національній валюті я сьогодні не бачу ні в цьому році, ні в наступному.
Порошенко також додав, що МВФ рекомендував Україні запровадити більш гнучкий курс, який буде враховувати ситуацію з платіжним балансом, з попитом і пропозицією. Це означає, що якщо змінюється економічна ситуація - то змінюється і курс національної валюти. Тоді й витрачати золотовалютні резерви щоразу на підтримку курсу не доведеться.
Витрачання резервів, як і ввімкнення друкарського верстата - річ вкрай небажана. Кому ж захочеться мати справу зі знеціненими грошима?
- Звичайно, в країні є напруга через футбольний чемпіонат і соціальні виплати. Є й ризики. Вважаю, що українська влада пішла на соцвиплати, розуміючи певні ризики. Але вона б не пішла на них, якщо б ризики були занадто великі. Але знову ж - з огляду на досвід і професіоналізм багатьох членів Кабміну - вони б на авантюри не пішли, - констатував політолог Володимир Фесенко. Це підтверджують і дані статистики: за п'ять місяців зростання грошової маси (сукупність грошей в обігу) склало 2,1%.
ДО РЕЧІ
Ні для кого не секрет, що якщо приплив валюти в країну буде перекривати її відтік, то гривня буде тільки зміцнюватися. І досягнення енергетичної незалежності - це один з найбільш дієвих шляхів підтримки стабільності національної валюти.
- В України є можливості для створення за два роки конкурентного середовища на газовому ринку, що в свою чергу дозволить значно знизити витрати держави на закупівлю енергоносіїв, - заявив голова НБУ Сергій Арбузов. - Реалізація проектів з видобутку сланцевого газу, розробки газових родовищ на шельфі Чорного моря та постачання скрапленого газу з країн Перської затоки дозволить державі знизити витрати на енергоносії.
За даними голови НБУ, з $30 млрд, які в 2011 році Україна витратила на закупівлю енергоресурсів, $14 млрд - пішло на закупівлю російського газу. Зараз в уряді поставили завдання - домогтися енергетичної незалежності України протягом найближчих 3-5 років.
Сергій Тищенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас