З початку року банки повернули НБУ кредити рефінансування на 4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З початку року банки повернули НБУ кредити рефінансування на 4 млрд грн

Казна та Політика
223
Станом на 13 червня з початку року банки погасили перед НБУ кредити рефінансування обсягом 4 млрд грн, повідомив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.
Про це він розповів під час круглого столу "Доступне і комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?", який 14 червня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
Представник центробанку нагадав, що сьогодні за програмою співпраці з МВФ НБУ видає рефінансування під заставу державних цінних паперів. Це операції РЕПО терміном до 60 днів і регулярні тендери, на яких учасники ринку можуть отримати під заставу ОВДП кредити на термін від 2 тижнів до 3 місяців. Ці інструменти використовуються учасниками ринку, перш за все, для закриття короткострокових розривів у ліквідності.
Говорячи про перспективи включення іпотечних облігацій, які буде випускати в т.ч. Агентство з рефінансування житлових кредитів, у перелік інструментів, які можуть виступати заставою з рефінансування, Дубихвіст повідомив, що регулятор розгляне цей варіант.
"Ми вивчаємо різні механізми, які нам пропонують, для того, щоб зробити ці облігації цікавими. Безумовно, папери, які не просто бланкові, а які мають додатковий захист інвестора, набагато надійніші від будь-якої корпоративної облігації, яка обертається на ринку", - зазначив представник НБУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас