Греція поза єврозоною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція поза єврозоною

Казна та Політика
2815
Вибори 17 червня можуть привести до виходу Греції з єврозони. Офіційно в Євросоюзі ніякі плани на такий випадок не розроблялися. З іншого боку, політики і банки запевняють, що готові до будь-яких несподіванок.
До недавнього часу в ЄС на тему можливого виходу Греції з єврозони було накладено свого роду табу. Більш-менш відкрито європейські політики почали висловлюватися з цього приводу лише після парламентських виборів, що відбулися 6 травня, коли більшість грецьких виборців підтримали партії, які так чи інакше виступають проти запропонованого Брюсселем курсу на сувору бюджетну дисципліну.
Брюссель готувався за щільно закритими дверима
Мабуть, єврокомісар з питань торгівлі Карел де Гухт був у середині травня першим політиком такого високого рівня, хто в газетному інтерв'ю публічно визнав, що Єврокомісія і Європейський центральний банк (ЄЦБ) розробляють сценарії екстрених дій на той випадок, якщо "греки не зуміють втриматися в єврозоні".
Колегу тут же спинив єврокомісар з економічних питань Оллі Рен: "Карел де Гухт відповідає за торгівлю. А за фінансові та економічні питання, а також за взаємини з ЄЦБ, несу відповідальність я. І я заявляю, що ми не працюємо над сценарієм грецького виходу з єврозони".
На відміну від Оллі Рена, який вирішив, мабуть, не розбурхувати ринки тривожними повідомленнями про якісь таємні приготування, інші політики виявилися відвертішими. "Якби Центробанки і підприємства не готувалися до такого сценарію, це було б надзвичайно важкою професійною помилкою", - заявив, наприклад, віце-прем'єр і міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс. Правда, і він вважав за потрібне уточнити: "Ніякої планомірної дискусії про те, що в такому разі слід було б зробити, на європейському рівні не ведеться".
Втім, в брюссельських кулуарах журналістам повідомили, що при Єврокомісії нібито створена якась робоча група, яка звернулася до урядів країн-членів ЄС із закликом розробити на національному рівні плани аварійних заходів на той випадок, якщо Греція, дійсно, вирішить вийти з єврозони.
Агентство Reuters навіть стверджує, що в останні півтора місяці високопоставлені чиновники країн єврозони провели цілу низку телефонних конференцій, на яких обговорювали найрізноманітніші варіанти дій, хоча ніяких конкретних рішень і не схвалили. Серед можливих контрзаходів називаються введення контролю над рухом капіталу в Європі, тимчасове заморожування Шенгенської угоди, що гарантує свободу пересування без прикордонного контролю, або обмеження на зняття готівки в банкоматах.
Банки запаслися готівкою євро
Питання про готівкові євро може постати під час виходу Греції з єврозони з особливою гостротою, а тому європейським банкам слід про всяк випадок мати в запасі достатню кількість ліквідності, вважає Герберт Степіч, голова австрійського Raiffeisen Bank International. "Вихід з єврозони середземноморської країни, охопленої серйозною кризою, забезпечить нам гаряче літо, високу волатильність на фінансових ринках і екстремальні коливання біржових курсів".
У цій ситуації банки знову перестануть довіряти один одному та обмежать взаємне короткострокове кредитування, а пересічні вкладники почнуть турбуватися про свої заощадження. "Банкам найбільше слід побоюватися панічних настроїв саме серед приватних вкладників", - попереджає Герберт Степіч.
На його думку, такі настрої можуть призвести до того, що клієнти почнуть стукати в двері банківських філій і вимагати видати їм їхні гроші. Саме тому, повідомляє австрійський банкір, очолюваний ним банк зараз про всяк випадок тримає про запас ліквідність у розмірі 25 мільярдів євро.
Бізнес боїться кредитного паралічу
Промислові компанії в свою чергу найбільше бояться так званого кредитного паралічу. Останній раз його небезпека була особливо висока після краху Lehman Brothers восени 2008 року, коли банки, вважаючи, що хвиля банкрутств у фінансовій сфері продовжиться, перестали здійснювати звичайні один з одним угоди. Це мало не паралізувало міжбанківський ринок, що відразу позначилося на звичайному щоденному кредитуванні бізнесу.
"Компанії побоюються, що зіткнуться з погіршенням умов фінансування, що діючі кредитні лінії будуть скорочені, а нові перестануть відкривати", - розповідає Макс Фалькенберг (Max Falckenberg), партнер консалтингової фірми Roland Berger Strategy Consultants.
Вона провела опитування серед німецьких підприємств і з'ясувала, що кожне п'яте з них або вже вжило заходів обережності на випадок виходу Греції з єврозони, або готувалося це зробити. Інші, мабуть, визнали, що їм нічого робити не треба. Адже майже половина опитаних налаштувалася на повернення греків до власної валюти.
ЄЦБ тримає порох сухим
Принципову роль у запобіганні гіпотетичному кредитному паралічу доведеться зіграти Європейському центральному банку. Він, як і Єврокомісія, теж не став афішувати свої превентивні заходи на випадок відмови Греції від валюти євро. Проте в ЗМІ потрапила інформація про те, що в штаб-квартирі ЄЦБ їх розробляє якась спеціальна група експертів.
Вона, швидше за все, готує специфічні організаційні та технічні рішення, пов'язані з такою безпрецедентною ситуацією, як вихід з єврозони одного з її членів. Що ж стосується фінансових інструментів для нормалізації ситуації на ринках, то тут нічого придумувати не треба. В арсеналі ЄЦБ - і можливість оперативно знизити базову відсоткову ставку в єврозоні, і різні інші механізми надання європейським банкам дешевої ліквідності. Всі вони вже апробовані і можуть бути задіяні за перших же ознак наближення кредитного паралічу.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас