Нові правила оцінки майна: що змінилося? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила оцінки майна: що змінилося?

Нерухомість
6380
Міністерство юстиції України підготувало нові "покращення" для українців. Зокрема Мін'юст наказом від 21.05.2012 N 766/5 вніс зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відповідно до яких:
нотаріус посвідчує договори відчуження нерухомого майна за наявності оціночної вартості такого майна, яка визначена суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання приватної форми власності, виключним видом діяльності якого є оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів;
проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим у випадках застави державного та комунального майна, відчуження державного та комунального майна способами, що не передбачають конкуренцію покупців у процесі продажу, або у разі продажу одному покупцю, визначення збитків або розміру відшкодування, під час вирішення спорів та в інших випадках, визначених законодавством або за згодою сторін;
нотаріус посвідчує договір відчуження рухомого майна, у тому числі транспортних засобів, за наявності оціночної вартості такого рухомого майна, визначеної суб'єктом оціночної діяльності за напрямом для цілей оподаткування.
Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 22 травня 2012 р. за N 808/21120 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Загальним нововведенням є те, що суб'єкт оціночної діяльності повинен бути зареєстрований, як суб'єкт господарювання приватної власності і здійснювати діяльність виключно як "оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства". Крім того, даний суб'єкт повинен отримати сертифікат суб'єкта оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства, а також інформація про нього повинна бути внесена до Державного реєстру оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства.
Якщо оцінники будуть здійснювати крім оцінки будь-яку іншу діяльність, то дозвіл на здійснення такого виду діяльності як оцінка в цілях оподаткування, нарахування та сплата інших обов'язкових платежів, суб'єкт господарювання не зможе отримати.
При укладенні договору купівлі - продажу нерухомості обов'язок щодо сплати податку покладається на продавця. Відповідно до положення Податкового кодексу України ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування. Тобто 5 відсотків повинно бути утримано та сплачено до державного бюджет виходячи з вартості, зазначеної в договорі купівлі-продажу.
При продажу нерухомості ціна визначається за домовленістю обох сторін. Але дана ціна повинна бути не нижчою за оцінку, яку проводило до недавнього часу бюро технічної інвентаризації (БТІ). Тобто, на яку суму БТІ оцінило нерухомість і з тієї ж суми утримується податок.
На сьогоднішній день Міністерство юстиції обмежило повноваження БТІ щодо оцінки майна та надало такі функції суб'єкту оціночної діяльності.
Добре це чи погано? Наразі не можна відповісти,оскільки наказ набув чинності лише 05 червня 2012 року.
Але лише можна наголосити, що для середнього українця дані зміни додали ще більше клопоту. Оскільки Фонд держмайна визначив не багато організацій, які отримали дозвіл на оцінку майна по всій Україні. А тому, для того, щоб провести оцінки нерухомості, звичайний українець повинен чекати свою чергу та сплачувати доволі великі кошти.
Нотаріус не зможе посвідчити договір без наявності оціночної вартості суб'єкта оціночної діяльності.
Одним позитивним моментом залишилось, те, що відповідно до положень Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
Юрист з податкового права Київського офісу ЮФ "Халас та Партнери" Л. Пархоменко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас