Британці подали до суду на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці подали до суду на "Газпром"

Енергетика
1065
Співвласник "Нортгаз" Фархад Ахмедов звернувся до Лондонського міжнародного арбітражного суду з позовом до ще одного власника компанії - "Газпрому". Бізнесмен звинувачує газовий холдинг в порушенні акціонерної угоди, пише Хімпром.
У позовній заяві йдеться, що дії "Газпрому", якому належить 51% акцій "Нортгаз" приводять до збитків компанії і знижують вартість частки Ахмедова. Цією часткою посилено цікавиться "дочка" "Газпрому" - "Газпром нафта".
В акціонерній угоді "Газпром" зобов'язався забезпечити нормальну роботу "Нортгаз" - тобто таку ж, як на момент укладення договору або в кращій формі. Але коли наприкінці 2011-го настав час переукладати контракт на переробку газового конденсату "Нортгаз", "Газпром" запропонував невигідні умови, йдеться в позові.
Наприклад, передбачається, що "Газпром переробка" ("дочка" "Газпрому") має право в односторонньому порядку визначати, який обсяг конденсату брати на переробку. Ця умова поставила б "Нортгаз" в повну залежність від "Газпром переробки" при плануванні видобутку газу і конденсату і не дозволила б компанії належним чином укладати контракти на продаж газу, йдеться в заяві.
"Газпрому" і "Нортгаз" не вдалося узгодити і ціну основного обсягу газу. "Газпром Міжрегіонгаз" згоден закуповувати його по 828 руб. за 1000 куб. м, що на 38% нижче від ціни, яку департамент економічної експертизи і ціноутворення самого "Газпрому" ще в грудні 2011 року визнав обґрунтованою - 1143,3 руб. за 1000 куб. м.
Видобуток "Нортгаз" не зупиняється, говорить близька до компанії людина, просто газ надходить в систему "Газпрому" фактично без оформлення. У березні керівництво "Газпрому" попередило, що без документів може зупинити прийом сировини.
Позивач вимагає зобов'язати "Газпром" переробляти конденсат на колишніх умовах, а також стягнути з нього втрачену вигоду (розмір не уточнюється). "Газпром" повинен також зобов'язати "Газпром Міжрегіонгаз" закуповувати у "Нортгаз" газ по 1143,3 руб. за 1000 куб. м протягом 2012 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас