Французький погляд на Донецьк: виснажене місто України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французький погляд на Донецьк: виснажене місто України

6464
Спеціальний кореспондент видання Liberation описує стан справ в Донецьку. За його словами, будівлі стадіону недостатньо для того, щоб подолати занепад міста, що почався після розпаду СРСР.
Будівництво стадіону на 50 тисяч місць було закінчено в 2009 році та обійшлося приблизно в 300 млн євро Рінату Ахметову, найбагатшому олігархові України. Жителі Донецька пишаються футбольним клубом "Шахтар", як вони пишалися колись шахтами і доменними печами. Однак матчі не можуть прогодувати, і глухе обурення наростає, пише автор статті. Обличчя робітників на шахті Краснолиманська похмурі, розмовляють вони рідко. "У 2008 році через вибух загинуло 35 осіб, це, звичайно, дуже багато. В цьому році, на щастя, ніхто не загинув", - говорить Ігор Соколенко, відповідальний за безпеку на шахті.
Росіяни, українці, білоруси, вірмени, греки селилися тут у XX столітті, щоб працювати на металургійних заводах. "Після розпаду СРСР зазнав краху цілий світ, світ спокійного життя на службі імперії", - відзначає автор. У регіоні почалися темні роки ліберальної трансформації. З 230 вугільних шахт залишилося лише 95, хоча промисловість Донбасу продовжує приносити 25% доходів до бюджету України. "Ми потребуємо грошей для підтримки промисловості. Більша частина обладнання потребує оновлення, модернізації або заміни. Нестача фінансових вливань веде до аварій", - підкреслює Яна Хаменко, професор економіки в Університеті Донецька. Незважаючи на заяви президента Януковича про те, що рівень безпеки буде підвищений, минулого літа 40 робітників загинули, повідомляє кореспондент. У Донбасі, який на виборах підтримує Януковича, більше не вірять обіцянкам уряду.
Едвард Капустін, колишній ліквідатор Чорнобиля, розповідає: "Я був радий, коли мужик з Донбасу, наш мужик, став президентом. Ми думали, що він змінить життя на краще, але вони вбили мої надії". Володимир Деркач, один з його товаришів, ще більш радикальний: "Через політику, що проводиться зараз Януковичем, всі українці від заходу до сходу країни об'єднуються проти нього".
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас