Арбузов виявився газовим експертом: він розповів про диверсифікацію постачання газу в Україну до 2015 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов виявився газовим експертом: він розповів про диверсифікацію постачання газу в Україну до 2015

Енергетика
667
Голова Національного банку Сергій Арбузов вважає реалістичним здійснення диверсифікації джерел поставок газу в Україну протягом найближчих 2 років. Про це він повідомив в інтерв'ю газеті "Вечірній Київ", пишуть Українські новини.
"Уже через два роки в Україні реально створити конкурентне середовище на газовому ринку, що дозволить кардинально знизити витрати держави на закупівлю енергоносіїв та покращити економічну ситуацію в країні", - сказав банкір.
На його думку, відсутність прозорого газового ринку дозволяє Росії використовувати своє становище монопольного постачальника і диктувати ціни.
"Україна платить за газ на рівні і навіть вище від багатьох європейських країн", - зазначив Арбузов.
За даними голови НБУ, з 30 млрд доларів, які в 2011 році Україна витратила на закупівлю мінеральних ресурсів, практично половина суми - 14 млрд доларів - пішло на закупівлю газу в Росії.
При цьому через збільшення ціни на газ в 2011 році Україні довелося заплатити Росії на 5 млрд доларів більше, ніж у 2010 році.
"Але ж ці гроші зовсім не зайві для України, у якої зараз не вистачає коштів на фінансування своїх національних проектів у реальному секторі економіки та підвищення надзвичайно низьких доходів більшої частини населення", - сказав банкір.
Серед заходів, що вживаються владою в рамках підвищення енергетичної безпеки України, Арбузов назвав проекти з видобутку сланцевого газу, розробки газових родовищ на шельфі Чорного моря та постачання скрапленого газу з країн Перської затоки.
Поява конкурентного середовища на газовому ринку, за словами Арбузова, дозволить по-іншому вести переговори з Росією і почати знижувати витрати держави на енергоносії.
Голова НБУ підкреслив, що досягнення енергетичної незалежності значною мірою сприяло б підтримці стабільності курсу гривні.
Нагадаємо, раніше Рада національної безпеки та оборони вирішила розглянути додаткові заходи з диверсифікації джерел і маршрутів постачання газу в Україну.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас