Японія готує екстрені заходи на випадок ескалації кризи в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія готує екстрені заходи на випадок ескалації кризи в єврозоні

Казна та Політика
584
Японія спішно розробляє плани екстрених дій для захисту економіки і фінансових ринків на випадок, якщо вибори в Греції в неділю, 17 червня, спровокують нову бурю в єврозоні та вихід країни з валютного блоку. Про це повідомляє Reuters.
Члени Центробанку і чиновники складають плани, використовуючи досвід, отриманий під час фінансового цунамі 2008 р., викликаного обвалом банку Lehman Brothers, в результаті якого світові ринки завмерли, а інвестори кинулися купувати ієну, прагнучи убезпечити активи.
"З'явилося глибоке роздратування через те, що в Європі виграний час було використано неефективно", - сказав японський регулятор, який бере участь в міжнародних переговорах. Він мав на увазі дешеві кредити, надані Європейським центробанком, які допомогли зменшити напругу на ринках на початку року.
Банк Японії в четвер почав дводенне засідання, і очікується, що він залишить політику незмінною, щоб зберегти сили на випадок нового сплеску кризи в Європі.
Токіо найбільше боїться не того, що вибори в Греції можуть закінчитися виходом країни з зони євро, а того, що вони загострять фінансові проблеми Іспанії та Італії.
Бюджетний крах в третій і четвертій найбільших економіках блоку може викликати розпродаж на світових фондових ринках і кризу кредитування.
Безсумнівно, багато японських регуляторів все ще вважають, що вихід Греції з єврозони малоймовірний. Вони розраховують, що європейські політики, яких давно критикують за затягування процесу, нарешті вживуть заходів і допоможуть запобігти поширенню кризи на весь світ.
Проте, оскільки потрясіння від кризи 2008-2009 рр. все ще сильне в їхній пам'яті, вони не використовують ніякі нові можливості. Більше того, багато заходів, схвалених в 2008-2009 рр., все ще діють, наприклад нульові відсоткові ставки центробанків і м'які заставні умови за короткостроковими операціями фінансування.
Банк Японії та інші центробанки все ще мають угоди про доларові свопи з ФРС, що залишилися в спадок від обвалу Lehman. Така угода, що дозволяє Банку Японії брати у ФРС необмежену кількість доларів, буде діяти до лютого 2013 року.
Судячи з кількох інтерв'ю з представниками Центробанку та уряду, найвірогідніший сценарій, який розглядають регулятори - це різкий приплив грошей в активи, оцінені в ієні.
Фактично гроші стікаються до ієни постійно з тих пір, як посилилася криза в єврозоні в кінці 2009 року. У жовтні валюта досягла рекордного максимуму до долара - 75,31 ієни.
Підвищувальний тиск на ієну, що наближає її до рекордного значення, викличе нову інтервенцію влади, особливо після того, як Міжнародний валютний фонд заявив на цьому тижні, що такі заходи можливі для зниження волатильності. Банк Японії також може пом'якшити політику, розширивши фонд викупу активів, обсяг якого зараз досягає 40 трлн ієн (504 млрд дол).
Одначе здатність до зниження привабливості ієни може бути обмежена в довгостроковій перспективі, враховуючи вибір інструментів, доступний інвесторам. Вони, ймовірно, будуть цуратися проблемної єврозони, а способи вирішення боргових проблем Вашингтона викликають сумніви у ринків.
У випадку більш жорсткого сценарію, що включає падіння фондових ринків, Японія посилить заходи, що вже працюють, сказали джерела.
Непокриті короткі продажі заборонені на токійському ринку акцій.
Крім того, Центробанк зараз купує комерційні папери та корпоративні облігації, використовуючи фонд викупу активів. Він просто розширить ці покупки, якщо ринки потраплять під тиск, кажуть джерела, знайомі з думками регуляторів.
"Пріоритет Банку Японії - забезпечення ринкової стабільності", - сказало джерело.
Центробанк також може купувати акції фінансових компаній, якщо падіння акцій почне загрожувати банківській системі Японії, як він робив у 2008-2009 рр. і до квітня 2010 р. Але це зажадає нового схвалення ради Банку Японії, і джерела говорять, що поки регулятори про це не думають.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас