Віскі по-українськи. Коли в Україні з'явиться свій Johnnie Walker — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віскі по-українськи. Коли в Україні з'явиться свій Johnnie Walker

3730
В Україні збираються налагодити виробництво рому та віскі. Поки що з імпортного спирту, але надалі виробництво можуть локалізувати повністю. За останні роки імпорт цих напоїв в Україну подвоївся. І хоча експерти сумніваються, що віскі українського розливу буде користуватися попитом, для українських горілчаників це хороший спосіб потіснити імпортних конкурентів.
Право на віскі
У парламенті зареєстрований законопроект N10597, яким пропонується поширити дію Закону про держрегулювання виробництва та обігу спирту та алкогольних напоїв і тютюнових виробів на такі алкогольні напої, як віскі і ром.
Автор проекту, народний депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук, пропонує надати право виробляти ром і віскі компаніям, що мають відповідну ліцензію, обладнання та спецтару для витримки спиртів. Імпортувати та експортувати етиловий спирт-дистилят для віскі і рому зможуть ті, хто має відповідні ліцензії і власні виробничі потужності з переробки і/або зберігання спиртів.
На думку депутата, закон дозволить аграріям розширити посівні площі під с/г культури, необхідні для виробництва рому та віскі, збільшить кількість робочих місць, скоротить зростаючий імпорт даних напоїв в Україну і дасть можливість споживачам купувати їх за нижчими цінами. До того ж це принесе додаткові надходження до держбюджету - в розмірі 92,5 млн.грн. щорічно.
Монополія на спирт
Сьогодні право виготовляти спирт для власних потреб мають лише виробники коньяку. У той час як виробники вина і горілки змушені купувати спирт у державного монополіста - підприємства Укрспирт. Новий законопроект пропонує надати таке ж право виробникам віскі і рому, пояснив директор асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Михайлечко.
В умовах існування державної монополії на виробництво спирту, схвалення цього закону порушить принцип рівноправності для різних суб'єктів господарювання, вважає керівник асоціації. "Преференції щодо виробників алкогольних напоїв типу віскі та ром викличуть цілком обґрунтоване бажання отримати аналогічні повноваження, але під іншу продукцію на основі спирту, іншим учасникам ринку", - говорить голова об'єднання.
Більш ефективним кроком стала б повна демонополізація виробництва спирту і приватизація спиртозаводів, додає він.
Віскі за ціною коньяку
Швидке зростання обсягів імпорту віскі і рому в Україну свідчить про наявність високого попиту на них. Згідно з офіційними даними Держстату, імпорт рому та інших спиртних напоїв, отриманих шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, в 2011 році виріс майже вдвічі, з 152,6 до 293 тис. літрів (в перерахунку на 100% спирт).
Імпорт віскі за 10 років (з 2001 по 2010 роки) виріс в 1,6 рази, з 873,8 тис. літрів до 1,40 млн. літрів (в перерахунку на 100% спирт).
Імпорт буде зростати і далі, якщо враховувати, що ціна на імпортний товар поступово знижується. "Якщо раніше віскі було суто преміальним продуктом, то сьогодні напій присутній в середньоціновому сегменті (приблизно 70 грн./0,5 л)", - відзначає президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак.
До того ж ціна на віскі вже поступово наближається до ціни на вітчизняні коньяки, що робить напій прямим конкурентом останніх.
Спочатку імпорт, потім виробництво
Що стосується технологічних можливостей виробництва віскі і рому в Україні, експерти запевняють: сировини (кукурудза, ячмінь, жито, пшениця) для їх випуску вистачає, потужностей - також. На нинішньому рівні розвитку лікеро-горілчаної галузі виробити будь-який напій в країні - не проблема, зазначає Демчак.
З іншого боку, український споживач чітко асоціює віскі і ром з певними країнами, де він традиційно виробляється: ром - з Кубою і Ямайкою, віскі - з Ірландією і Шотландією. І сприйняти український аналог, можливо, буде не так просто.
На думку Демчака, більш логічним було б для початку налагодити імпорт в Україну спиртів для виробництва рому та віскі, і реалізовувати їх під імпортними брендами. У випадку, якщо попит на напої буде високий, далі може бути дислокація виробництва відповідних спиртів в Україні.
Демчак нагадав, що приблизно 10 років тому Барський спиртозавод у Вінниці пробував сам робити як спирт для рому і віскі, так і готові напої. "Компанія невдало вийшла на ринок і врешті-решт зазнала фіаско. Цей завод сьогодні зовсім не виробляє алкоголь", - зазначив він.
Нові бренди
Іншим варіантом може стати реалізація віскі і рому з імпортних спиртів під українськими брендами. Але Демчак вважає такий підхід занадто ризикованим. "Створювати нову місцеву торговельну марку, яку ніхто не знає і не буде розуміти, що це за продукт, напевно, ризиковано", - вважає президент УТПК.
Сергій Михайлечко в свою чергу нагадує, що ще зовсім недавно в Україні не виготовлявся вермут. А сьогодні, наприклад, вермути Paloma і Merengo (виробляються компанією Національні алкогольні традиції) представлені в багатьох торговельних мережах.
Український продукт буде конкурентоспроможним, впевнений Михайлечко. "Яскравий тому приклад – виробництво, що розширюється в Україні, алкогольних напоїв вермут типу "мартіні", які зайняли свою нішу і знайшли свого споживача, так як вони прекрасної якості й у них доступна ціна", - говорить керівник виноробної асоціації.
Не менш показовим є виробництво в Україні таких слабоалкогольних напоїв, як сидр і перрі. Наприклад, сидр під ТМ Ranetti почала виробляти компанія Олімп.
Якщо закон буде схвалений, асортимент українських виробників продовжить розширюватися, погоджується Володимир Демчак. "Я вважаю, що будуть спроби шукати легалізацію або імплементацію документів для можливості виробляти більш широку гаму не тільки тут, але і в інших групах напоїв", - говорить він. Так що не виключено, що в майбутньому в Україні з'являться, наприклад, власні джин або текіла.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас