Тільки кожен 8-й росіянин вважає Україну дружньою країною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тільки кожен 8-й росіянин вважає Україну дружньою країною

904
Найбільш дружньою Росії країною її мешканці вважають Білорусь, а найбільш ворожою - Грузію, свідчать дослідження соціологів.
Під час травневого всеросійського опитування "Левада-Центру" на прохання соціологів назвати п'ять країн, які респонденти вважають найбільш близькими друзями і союзниками Росії, на перше місце опитані громадяни РФ поставили Білорусь (34%), на друге Казахстан (28%). Далі в цьому списку йдуть - Німеччина (17%), Китай (16%) і Україна (13%).
Список країн, які, на думку російських респондентів, є найбільш недружніми і вороже налаштованими до РФ, очолює Грузія - на перше місце її поставили 41% опитаних. У п'ятірку недружніх держав також входять США (35%), Латвія (26%), Литва (25%) і Естонія (23%).
Між тим за останні три місяці, за даними соціологів, ставлення росіян до США і ЄС дещо поліпшилося. Так, з березня з 50% до 54% в травні зросла кількість росіян, що позитивно відгукуються про США і з 60% до 65% - про ЄС, показало опитування "Левада-Центру", проведене в 130 населених пунктах та 45 регіонах РФ.
Говорячи про майбутнє відносин з Україною, 62% опитаних росіян вважають, що наші країни мають бути "незалежними, але дружніми: з відкритими кордонами, без віз і митниць".
Чверть респондентів (24%) вважають, що відносини Москви і Києва мають бути такими ж, як з іншими державами - "з закритими кордонами, візами, митницями". При цьому 14% респондентів пропонують Росії та Україні об'єднатися в одну державу.
Три чверті росіян (76%), як і рік тому, висловилися за розвиток і зміцнення зв'язків із західними країнами, тих, хто закликає дистанціюватися від Заходу, стало менше (з 16% до 13%).
Тим часом з 2011 року скоротилася частка тих, хто висловлюється за зміцнення зв'язків з мусульманським світом (з 64% до 52%), однак і супротивників стало менше (з 25% до 21%), але зросла кількість невизначених у цьому питанні (з 13 % до 16%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас