Харківський трилер: Голландія однією ногою у футбольній прірві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харківський трилер: Голландія однією ногою у футбольній прірві

1601
Львівський трилер, в якому збірна Португалії вирвала перемогу у датської команди, прояснив передматчеву диспозицію для двох інших команд групи В. У разі перемоги підопічних Берта ван Марвейка турнірна таблиця виходила практично на вихідні позиції - у кожної зі збірних було б по 3 очки. Якщо перемога залишається за бундестімом, то вона поки що путівку в плей-офф не гарантує, але з шістьма очками шанси збірної Німеччини на вихід з групи стають досить високими. При цьому голландська збірна стає явним аутсайдером. Ну а в разі нічийного результату всі 4 збірні зберігають приблизно рівні шанси на плей-офф.
Аналіз стартових складів ще раз підтвердив, що на великих турнірах, де груповий етап дуже швидкоплинний, головні тренери команд вкрай неохоче йдуть на зміни в складі, випускаючи нових гравців тільки в крайніх випадках. Ось і Йоахім Льов цілком резонно вирішив не змінювати переможний склад, а його візаві зробив лише одну перестановку - лівий центральний захисник Йоріс Матійсен, який не зовсім був готовий до матчу зі збірною Данії, зайняв свою звичну позицію замість Рона Влаара.
Варто ще додати, що в ці дні в Харкові стоїть дуже спекотна погода, і хоча матч починався о 21.45, але на момент стартового свистка шведського арбітра Йонаса Ерікссона термометр показував плюс 29. Тому, ніяких ураганних швидкостей чекати не доводилося, що підтвердив початок матчу. Обидві команди за рахунок короткого і середнього пасу переходили (в прямому сенсі слова) середину поля, а там уже, на половині суперника, шукали можливість або пробити, або зробити націлену флангову передачу.
Першими вирішили відійти від цього шаблону голландці, коли на 7-й хвилині Ван Персі на вході в штрафну приймав довгу, метрів на 40, передачу з глибини. Зупинити м'яч шансів було мало, тому нападник вирішив бити в один дотик, але м'яч влучив прямо в руки Нойєра. Той же Ван Персі знову був у центрі уваги через три хвилини - Роббен поздовжньою передачею викотив м'яч своєму партнеру під удар, Ван Персі цього разу цілив у дальній кут, але і тут Нойер чітко виконав свою роботу.
Збірна Німеччини, як і раніше, не проявляла особливої активності, і лише пару разів позначила свою атаку, після однієї з них Озіл, після зіткнення з Матійсеном в штрафній, запитально подивився на арбітра - як щодо пенальті, Ерікссон ніяк на це не відреагував.
Тим часом, у збірної Голландії запрацювали фланги. І якщо першу чверть години м'яч частіше доставлявся направо Роббену, то потім був зроблений акцент на протилежний фланг - на Аффелая. На 18-й хвилині той здійснив ривок майже до самої лицьової, але точну передачу в район 11-тиметрової позначки на Ван Персі зробити не зміг.
Як робляться гольові передачі, чудово показав Бастіан Швайнштайгер. Ледве перший тайм перевалив свій екватор, як німецька збірна влаштувала затяжну перепасовку на половині збірної Голландії. А завершилося все гострою передачею гравця "Баварії" між захисниками на Маріо Гомеса, той прийняв м'яч спиною до воріт, розвернувся і опинився один на один зі Стекеленбургом. Далі справа залишалася за малим - пробити повз голкіпера, з чим знову ж таки "баварець" впорався без проблем.
Отже, на 24-й хвилині рахунок в матчі був відкритий, а найдивніше в цьому, що і від Данії Голландія пропустила на тій же 24-й хвилині! На цьому аналогії з першим матчем не закінчуються - як і чотири дні тому, гра збірної Голландії розвалилася. Якісь потуги організувати атаки були, але все закінчувалося далеко до штрафної.
Німецька збірна тонко вловила стан суперника, і, на відміну від датської збірної, розвинула свій успіх. На 37-й хвилині фантастичний шанс втратив Бадштубер, коли головою завдавав удару з лінії воротарського майданчика. Щастя було на боці Стекеленбурга - м'яч просто потрапив в нього! Але через хвилину чергова німецька атака призвела до голу. Гомес майже біля правої межі поля технічно прийняв довгий кидок і зробив передачу на Озіла. Через мить м'яч опинився вже у Швайнштайгера, той зробив гросмейстерську паузу, за час якої Гомес встиг увірватися в штрафний майданчик, далі Маріо прийняв м'яч від свого партнера, і завдав чудовий удар у дальній верхній кут - у Стекеленбурга не було жодних шансів.
Голландці остаточно зупинилися, і все могло закінчитися ще більш сумно. Коли вже йшов компенсований час, Швайнштайгер завдав удару зі штрафного, м'яч від голови Роббена по високій дузі полетів під поперечину, і лише у відчайдушному стрибку Стекеленбург зумів перевести м'яч на кутовий. Свисток на перерву був для "помаранчевих" як порятунок.
Ледь команди попрямували в роздягальню, як ван Марвейк дав вказівку Хунтелаару і Ван дер Ваарту активно розминатися, і відразу після перерви обидва з'явилися на полі. А те, що один з них вийшов не по позиції, а замість опорника Ван Боммеля, говорило про те, що головний тренер збірної Голландії готовий йти ва-банк.
Поки збірна Голландії перебудовувалася, німецька команда ледь не скористалася розрідженістю оборони суперника. Матс Хуммельс з центральної зони двічі намагався пробити Стекеленбурга, але той у підсумку зумів перевести м'яч на кутовий.
Лише після цього Голландія всерйоз змогла загострити ситуацію біля воріт Нойєра, але загрожуючи за рахунок ударів з-за меж штрафної. Ван Персі на 58-й хвилині бив вліт після передачі з флангу - Нойер в кидку потягнув м'яч з нижнього кута. Трохи пізніше вже Снейдер ліворуч, майже з кута штрафної, намагався вразити дальній кут, але м'яч пролетів за метр від штанги.
Чим менше залишалося часу, тим відчайдушніше доводилося йти вперед збірній Голландії. І, як не намагалися німецькі футболісти збити темп, ледь голландці повертали собі м'яч, відразу довгою передачею відправляли його на половину суперника. Акцент атак "помаранчевих" повністю змістився на лівий фланг, звідки не йшов Снейдер. На 71-й хвилині тільки мужність Боатенга, який кинувся під удар Снейдера, врятувала німецьку команду від неприємностей. Але перший гол на нашому Євро збірної Голландії таки відбувся. Ван Персі зробив все практично сам - прийняв м'яч на лівому фланзі, протягнув до лінії штрафної і пробив низом з дуги. М'яч, пролетівши між ніг у Хедіра, опинився в кутку воріт.
Відчувши, що можна-таки, можна врятувати матч, Голландія, відкинувши будь-які схеми, почала просто вантажити м'яч в штрафну суперника, а там вже як пощастить. На останні 10 хвилин в бій замість Роблена, що став тягарем, був кинутий Дірк Кейт.
Проте в кінцівці сил більше залишилося у збірної Німеччини, та й діяла вона тактично грамотніше. М'яч подовгу контролювався на половині збірної Голландії, і мова тут не йшла про атаку - просто "вбивали" час. На останній хвилині основного часу Стекеленбург і Клозе ледь не організували третій гол у ворота голландців. Нападаючий "накрив" воротаря при введенні м'яча, і той ледь не закотився за лінію воріт.
Три хвилини було додано шведським арбітром, але вони нічого не змінили - німці просто не пустили суперника на свою половину поля. 2:1 - законна перемога збірної Німеччини, яка також закономірно виходить на перше місце в групі. Про шанси всіх збірних - було на самому початку, але після двох турів у групі В не видно збірної, яка може перешкодити команді Йоахіма Льова вийти в плей-офф з першого місця.
Голландія - Німеччина - 1:2
Голи: Робін Ван Персі, 74 - Маріо Гомес, 24, 38.
Голландія: Маартен Стекеленбург, Грегорі ван дер Віль, Джетро Віллемс, Джонні Хейтінга, Йоріс Матійсен, Найджел Де Йонг, Марк Ван Боммель, (Рафаель Ван дер Ваарт, '46), Уеслі Снейдер, Арьєн Роббен, (Дірк Кейт, '83), Ібрагім Афеллай, (Клаас-Ян Хунтелаар, '46), Робін Ван Персі.
Німеччина: Мануель Нойер, Джером Боатенг, Матс Хуммельс, Філіп Лам, Хольгер Бадштубер, Бастіан Швайнштайгер, Томас Мюллер, (Ларс Бендер, '91), Самі Хедіра, Месут Озіл, (Тоні Крооc, '81), Лукаш Подольскі, Маріо Гомес, (Мирослав Клозе, '73).
Попередження: Найджел Де Йонг, 80. Джетро Віллемс, 90.
За матеріалами:
sport.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас