Moody's знизило кредитний рейтинг Кіпру на 2 щаблі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило кредитний рейтинг Кіпру на 2 щаблі

Казна та Політика
215
Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Кіпру на 2 щаблі з Ва1 до Ва3. Разом з тим, новий рейтинг відразу поміщений в список на перегляд з можливим зниженням. Подальші дії щодо подальшого зниження можуть бути вжиті протягом трьох найближчих місяців. Інформація про це міститься у відповідній доповіді агентства.
Рейтинг Ва3 в градації Moody's є спекулятивним і відображає істотний кредитний ризик.
Основним приводом для зниження рейтингу республіки стало посилення ризику виходу Греції з єврозони. У разі реалізації зазначеного сценарію уряду Кіпру доведеться надавати значну фінансову допомогу національним банкам. Зниження відразу на два щаблі проведено через те, що фінансова система Кіпру вже відчуває сильний негативний вплив, який стане ще сильнішим при вимушеному переведенні конвертації розрахунків з Грецією в драхми і подальшому списанні заборгованості сусідньої республіки. Обсяг ризиків кіпрських банків за грецькими інвестиціями дорівнює 23 млрд євро.
У Moody's підкреслили, що їхні розрахунки показують, що для рекапіталізації банківської системи Кіпру потрібна сума перевищує 10% національного ВВП. Зокрема, до 30 червня ц.р. країні потрібно знайти 1,8 млрд євро, тобто приблизно 10% ВВП, на рекапіталізацію другого за розміром банку країни Cyprus Popular Bank, після того як кредитна організація зазнала втрат в розмірі близько 2 млрд євро при реструктуризації грецької суверенної заборгованості.
Відзначимо, що, за неофіційною інформацією, Кіпрська Республіка, яка має гострий брак фінансових коштів для порятунку банківського сектора, в даний час схиляється до того, щоб звернутися за допомогою до окремих країн, таких як Китай чи Росія, а не до загальноєвропейського антикризового механізму. Зокрема, 13 червня ц.р. стало відомо про те, що уряд Кіпру має намір звернутися до РФ за кредитом в розмірі 5 млрд євро.
В кінці 2011 р. Росія і Кіпр підписали угоду про надання острівній республіці кредиту на 2,5 млрд євро. Кредит був перерахований трьома траншами, ставка - 4,5% річних, термін - 4,5 роки.
Поміщення в список на перегляд з можливим зниженням відображає думку експертів агентства про те, що можливість виходу Греції з єврозони дуже велика. Подальші рейтингові зміни щодо Кіпру можуть бути зроблені після оголошення результатів позачергових парламентських виборів, які пройдуть в країні 17 червня 2012 року.
Нагадаємо, раніше Moody's знизило рейтинги двох кіпрських банків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас