Долар подорожчав до максимуму за 2,5 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар подорожчав до максимуму за 2,5 роки

Валюта
2219
Долар знову став популярним - через підвищений попит на міжбанківському ринку його вартість досягла максимуму з початку 2010 року. Це спровоковано великим погашенням держоблігацій, які купували нерезиденти, і не справдилися надії на приплив валюти під час Євро-2012.
Вчора на міжбанківському валютному ринку долар досяг максимуму за останні 2,5 роки. За даними валютного Індикатора, угоди досягали рівня 8,108/8,113 гривні за долар. Останній раз подібні котирування фіксувалися 20 січня 2010 р. За даними порталу finance.ua, найвищі курси купівлі/продажу долара досягали 8,12/8,15 гривні, середні склали 8,08/8,13 гривні за долар.
Експерти вважають, що зростання було викликане вчорашнім погашенням внутрішньої держпозики на суму 2,16 мільярда гривень. Велика частка цих паперів перебувала у нерезидентів, які планують вивести кошти за кордон і тому скуповували.
На курс також вплинуло те, що очікування припливу валюти у зв'язку з проведенням матчів Євро-2012 поки не виправдовуються. В жодній з кредитних установ це питання не коментують. Але в неофіційних бесідах скарбники усіх опитаних банків заявляли, що, незважаючи на приїзд іноземних уболівальників, значного припливу валюти в обмінні пункти не відзначається. Тиск на курс чинять і чутки про майбутню девальвацію гривні через парламентські вибори.
"Нацбанк здатний нейтралізувати стрибки долара. Платіжний баланс поки в нормі, до серпня погіршень бути не повинно. Але в серпні-вересні можуть з'явитися більш фундаментальні причини для зростання долара", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин.
Надалі, все буде залежати від здатності центробанку втримати курс ручними методами. Причому експерти сумніваються в наявності достатніх ресурсів для цього.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас