Президент підписав закон про заборону куріння в громадських місцях: де тепер не можна палити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент підписав закон про заборону куріння в громадських місцях: де тепер не можна палити

15573
Президент України Віктор Янукович підписав закон про обмеження місць куріння. Про це повідомляє прес-служба голови держави.
Закон визначає низку громадських місць, де заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів. Штраф за куріння в недозволених місцях встановлено від 1 до 10 тис. грн. За розміщення попільничок або куріння в ресторанах законом передбачається штраф від 1 до 10 тис. грн, а невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжкою або іншими засобами для видалення тютюнового диму також карається штрафом у розмірі від 1 до 10 тис. грн. Закон вступає в силу через 6 місяців після опублікування.
Згідно з новим законом, курити не можна:
- в закритих приміщеннях місць громадського харчування (зараз не менше 50% площі відводиться для залів з курцями);
- в приміщеннях закладів культури (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
- в приміщеннях закритих спортивних споруд (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
- у ліфтах і таксофонах;
- в установах охорони здоров'я;
- у навчальних та освітньо-виховних закладах;
- на дитячих майданчиках;
- на спортивних майданчиках, стадіонах:
- в під'їздах житлових будинків;
- в підземних переходах;
- в громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).
Крім спеціально відведених для цього місць, куріння також заборонено в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; в приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; в приміщеннях гуртожитків; в аеропортах і на вокзалах.
Закон уточнює положення законодавства про зобов'язання власників або орендарів приміщень щодо відведення спеціальних місць для куріння. Їх зобов'яжуть або повністю заборонити куріння в своїх приміщеннях, або відвести спеціальні місця для куріння.
Документ вносить додаткову відповідальність за невживання заходів з припинення куріння в приміщеннях підприємств (організацій) громадського харчування.
Як повідомлялося, нещодавно парламент схвалив у першому читанні як закон законопроект № 9642, що забороняє вживання, продаж і рекламу тютюнових виробів на стадіонах Євро-2012.
Перший і нині чинний закон про обмеження місць для куріння вступив в силу в Україні в жовтні 2010 р. Раніше Президент України підписав закон, що забороняє рекламу тютюнових виробів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас