Крах надій: криза дісталася до останніх твердинь світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крах надій: криза дісталася до останніх твердинь світової економіки

Казна та Політика
4119
Темпи зростання економік Китаю та Індії, яким раніше передрікали перші місця в рейтингу країн-передовиків вже через пару десятків років, помітно сповільнилися. Експерти заговорили про рецесію, порівнянну з тією, що вразила західний світ.
Ці дві східні країни гідно витримали світову фінансову кризу 2008 року, зберігши високі темпи економічного зростання тоді, коли в багатьох розвинених країнах настала рецесія. Погляди спостерігачів з надією звернулися на Схід, з'явився привід говорити про те, що швидке зростання в Азії допоможе Європі та Америці, які стагнували, а ще 10-20 років - і в глобальній економіці, завдяки країнам, що розвиваються, запуститься "другий мотор". Останні новини та статистичні публікації, втім, говорять про протилежне. Економіки Індії та Китаю гальмуються і стикаються з усе більшою кількістю проблем. І якщо для Росії, наприклад, темпи зростання економіки 5-6% - це прекрасний результат, то для Індії і Китаю подібна динаміка - це "жорстка посадка", справжня криза, порівнянна за наслідками з рецесією в розвинених країнах.
Що не так з Індією
1. У першому кварталі 2012 року ВВП зріс лише на 5,3%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - було б непогано для Росії, але для Індії це виявилося найгіршим результатом за останні сім років.
2. Інвестиційний клімат залишається поганим, причому набір проблем добре знайомий росіянам: бюрократизм, корупція та відсутність назрілих реформ. За індексом ведення бізнесу Doing Business Індія стоїть нижче Росії на 12 позицій і займає 132-е місце в світі. Список постраждалих від особливостей індійського інвестклімату вражає: Adidas, BP, Nokia, Telenor, Vodafone, Walmart, Ikea та інші. Так, великий корупційний скандал з розподілом ліцензій на мобільний зв'язок привів до їх відкликання у низки закордонних операторів, включаючи "дочку" АФК "Система", а глобальних рітейлерів на внутрішній ринок влада не хоче пускати в принципі. До пори до часу масштаб і колосальні перспективи, які обіцяє інвесторам вихід на індійський ринок, дозволяв їм терпіти пов'язані з ним незручності, проте з погіршенням внутрішніх економічних показників і ситуації у світовій економіці, це терпіння може закінчитися.
3. Тим часом, від інвестицій в значній мірі залежить благополуччя індійської економіки. Вони потрібні, щоб збалансувати рахунок поточних операцій, дефіцит якого в цьому році може скласти $75 млрд (якщо не впадуть ціни на нафту). Здавалося б, на цьому фронті поки все безхмарно: навесні влада відзвітувала про рекордний рівень іноземних інвестицій - $50 млрд за рік, що закінчився в березні 2012-го. У журналу The Economist інші цифри: якщо відняти з цієї суми відхід низки великих закордонних інвесторів з індійського ринку, а також зворотний приплив грошей власне індійських компаній, ця сума складе менше $30 млрд.
4. Курс рупії впав на 20% за останні 12 місяців, і на 10% - за останні три місяці. Як відомо, падіння національної валюти сприятливо для експорту, проте у випадку Індії, де більшу частину експортних товарів складає продукція технологічної галузі, збільшити фізичний обсяг випуску за короткі терміни неможливо. Центробанк країни намагається вжити заходів, щоб посилити курс, проте, його можливості обмежені.
5. Банківська система нестабільна. 8% боргів відносяться до числа "поганих" або "реструктуризованих". Це високий показник навіть для західних економік.
6. Нестабільна і соціальна ситуація. Населення країни зростає стрімко і так само стрімко перебирається до міст. Якщо економіка продовжить зростати в низькому темпі рикші, ці люди не зможуть знайти собі робочі місця. Олії у вогонь підливають проблеми бідності та корупції, які уряд, ослаблений розбіжностями в парламенті (наступні вибори тільки в 2014 році), вирішити так і не зміг.
Що не так з Китаєм
1. Квартальні темпи зростання ВВП КНР за останній рік планомірно знижувалися з 9,7% у першому кварталі 2011 року до 8,1% у першому кварталі цього року, що виявилося найгіршим результатом за три роки. У другому кварталі економісти чекають зниження до 7-7,5%.
2. Промвиробництво виросло в квітні всього на 9,3% - мінімум з травня 2009 року - і залишилося на рівні нижче 10% в травні 2012-го.
3. У січні-квітні на 1,3% впали продажі автомобілів, у порівнянні з тим же періодом рік тому. За квітень показник начебто виріс на 5%, однак дилери говорять про те, що склади поступово наповнюються незатребуваною продукцією. Зростання роздрібних продажів сповільнилося в квітні до річного мінімуму 14,1%. Компанія Samsung скаржиться, що продала на початку травня менше телевізорів, ніж очікувала, а "Макдональдс" - менше гамбургерів.
4. Бізнес чекає погіршення ділової кон'юнктури - на це вказує індекс HSBC PMI, який опустився нижче 50 в березні і квітні.
5. Китай стоїть на порозі дефляції. Ціни виробників у травні впали на 1,4%. Споживчі ціни зросли лише на 3% в травні, проте споживання становить лише третину від ВВП країни, нагадав Чарльз Дьюмас з дослідницького центру Lombard Street Research. Це дуже поганий знак, який свідчить про різке зниження попиту і веде до тяжкого становища виробників.
7. Існує загроза зростання безробіття, а разом з ним і соціальної нестабільності. Як очікується, китайці почнуть втрачати роботу з лагом кілька місяців після падіння випуску. При цьому влада країни чітко дала зрозуміти, що нічого подібного плану порятунку на 4 трлн юанів, який був реалізований після краху Lehman Brothers, не передбачається. В даний час ситуація на ринку праці більш ніж сприятлива, в порівнянні з розвиненими країнами: за даними місцевого міністерства праці, на 108 вакансій, пропонованих компаніями, припадає лише 100 претендентів. Але ця ситуація може швидко змінитися.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас