Янукович сподівається отримати гроші від МВФ в 2013 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович сподівається отримати гроші від МВФ в 2013 р

Казна та Політика
524
Україна в 2013 р. сподівається отримати новий пакет допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми stand by загальним обсягом 15,5 млрд дол, яка була заморожена з минулого березня. Про це в інтерв'ю агентству Bloomberg заявив Президент України Віктор Янукович.
"Програма МВФ є "барометром", що показує колишній радянській республіці, де в неї є проблеми... Ми в переговорах з МВФ. Ми не відкидаємо відновлення фінансування, починаючи з наступного року", - повідомив Янукович.
Нагадаємо, 28 травня голова місії МВФ, яка працювала в Києві з 21 по 28 травня 2012 р., Кріс Джарвіс рекомендував уряду України підвищити тарифи на опалення і газ для населення. Він нагадав, що це є однією з основних перешкод до отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ. Крім того, за його словами, Україні необхідне істотне зовнішнє фінансування.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що в Україні не будуть підвищувати тарифи на опалення для населення в поточному році. Раніше віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський заявляв, що Україна буде вводити збільшення тарифів на енергоносії для населення тільки після розробки програми адресної допомоги незахищеним верствам населення та застосування енергозберігаючих технологій.
Нагадаємо, 22 квітня ц.р. віце-президент Світового банку Філіп Ле Уеру заявив, що Україна не так гостро потребує грошей МВФ, тому неотримання нового траншу не критично.
Як відомо, раніше Президент України Віктор Янукович заявляв, що Україні дуже потрібні кредити МВФ. У той же час вищі державні чиновники, у тому числі прем'єр Микола Азаров і віце-прем'єр Сергій Тігіпко, неодноразово заявляли, що навіть якщо Україні не вдасться домовитися з МВФ про відновлення співпраці, країна в 2012 р. впорається і без кредиту МВФ.
В кінці грудня 2011 р. голова НБУ Сергій Арбузов говорив про те, що для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ, але не через те, що не вистачає коштів, а для того, щоб дати маяк інвесторам, що МВФ працює в цій країні. Разом з цим Арбузов пояснив, що НБУ не витрачає гроші МВФ, а підтримує за рахунок цих коштів, платіжний баланс.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 року.
У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) та підвищення тарифів на газ.
2 березня повідомлялося, що Україна виплатила МВФ 575 млн дол обслуговування за першим траншем stand-by. Обсяг виплат Україною МВФ на 2012 р. становить 3,72 млрд дол. Для погашення цієї заборгованості, а також боргів за облігаціями Україна хоче отримати від МВФ нові кредити на 10 млрд дол. А поки кредитів немає, Мінфін буде позичати гроші шляхом продажу держоблігацій.
Відзначимо також, що Україна хоче реструктуризувати борг перед МВФ. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна попросить МВФ рефінансувати борг, погашення якого припадає на 2012 р., новим кредитом в рамках програми stand-by. За словами Азарова, якщо МВФ не зможе надати другий транш кредиту stand-by, то Україна буде мати право ставити питання про те, щоб МВФ не наполягав на погашенні заборгованості, яка утворилася в 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас