Який іноземний банк піде з України наступним? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який іноземний банк піде з України наступним?

15645
Кілька днів тому стало відомо, що шведська група Skandinaviska Enskilda Banken продала київський SEB Банк екс-голові УкрСиббанку Олександру Адаричу. SEB Банк (раніше - "Ажіо") працював з 1991 року. Це вже не перший банк, який згортає свою діяльність в Україні - раніше з нашої країни пішли німецький Commerzbank, чеський Home Credit, австрійський Volksbank і шведський Swedbank.
У чому причина відходу іноземних банків з України, якщо наша влада всіма силами намагається зробити країну "інвестиційно привабливою", і хто може стати наступним кандидатом "на вихід" - Finance.ua спробував з'ясувати за допомогою відомих фінансових експертів.
Причини відходу
Що стосується причин, через які нашу країну залишають іноземці, експерти в цілому виявилися єдиними в своїй думці: веденню бізнесу заважають загальноекономічна криза і складності ведення банківського бізнесу в Україні.
Так, економіст Олександр Дмитренко , відомий учасникам форуму finance.ua як Дядя Саша, зазначив, що банки першими відчувають наближення економічних катаклізмів.
"Гравці, які прийшли на наш банківський сектор, в першу чергу, сподівалися отримати відомі "бонуси": ринок молодий, що розвивається, незнайомий. Зрозуміло, це було пов'язано з певними ризиками, тобто, вони знали, на що йшли. Але останнім часом ця тенденція була посилена тим, що банківський сектор Європи відчуває певні труднощі через боргову кризу. Оскільки в українському банківському секторі беруть участь здебільшого банки Європи, природно, це накладає свій відбиток на динаміку виходу капіталу з українських банків", - зазначив Дмитренко.
На думку фінансового експерта Бориса Кушнірука , причин відходу декілька. Перша фундаментальна - нестабільна ситуація в Європі, яка змушує європейські банки позбуватися від будь-яких додаткових активів, навіть якщо вони не є збитковими. Це робиться просто для того, щоб консолідувати свій капітал і мати вільні гроші для підтримки своєї діяльності.
"Друга причина пов'язана з винятково українськими реаліями. Фактично, більшість банків, які заходили сюди, заходили в період 2005-2008 років, і заходили під роздрібне кредитування, тому що тоді воно приносило надприбутки. Криза 2008 року призвела до того, що це джерело доходів для європейських банків закрилося. Споживче кредитування хоч і є, але дуже незначне, а іпотечне кредитування практично повністю померло. Тому працювати з корпоративним сектором вони найчастіше не готові", - зазначив експерт.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка , іноземці, які купували наші банки, не зовсім адекватно оцінювали економіку України та ведення бізнесу по-українськи.
"Вони вважали, що тут щось на зразок Чехії, Словаччини, в крайньому разі, Польщі. Але ніхто з них не спробував реально оцінити ситуацію і навіть такий фактор як наявність тіньової економіки вони ніколи не враховували. В результаті вийшли такі проблеми", - зазначив Охріменко.
Що стосується конкретно SEB-банку, то, на думку експерта, банкіри просто помилилися в покупці.
"Тобто, вони купили невдалий банк, потім поставили старий менеджмент. І вийшло, що вони втратили час, не змогли правильно організувати бізнес на території України. Як результат, замість очікуваного прибутку вони отримали збитки. Вони намагалися виправити ситуацію, змінили менеджмент, структуру, оптимізували мережу, змінювали бренд, назву, але вони спочатку неправильно зайшли на ринок. Криза цю ситуацію ускладнила, і вони зрозуміли, що простіше продати за будь-яку ціну, щоб не зазнавати збитків, і сконцентруватися на корпоративному бізнесі, який менш ризиковий. Їх колеги зі Swedbank пішли трошки іншим шляхом: вони продали роздрібний бізнес", - сказав Охріменко.
На думку голови Комітету економістів України Андрія Новака , те, що Україну залишають інвестори, у тому числі банківської структури - це вже тенденція останніх років і вона пояснюється з одного боку економічними причинами, а з іншого - політичними. Основні - економічні. У першу чергу - те, що вести бізнес на території України занадто ризиковано. Є три основні критерії, за якими інвестор приходить в будь-яку країну: прибутковість ведення бізнесу, безпека і перспективність. В Україні спрацьовує тільки перший критерій: прибутковість. Дійсно, на території України можна досягти набагато вищої прибутковості, ніж в Європі. Але два наступні критерії нівелюють перший, тому що знаходяться в дуже негативному стані.
"За безпекою ведення бізнесу Україна, напевно, є однією з найбільш небезпечних країн, тому що господарський суб'єкт практично не захищений законами. У разі виникнення судових позовів практично неможливо на законних підставах захистити свої права, не даючи хабарів. Плюс дуже багато адміністративних перешкод, починаючи зі стадії заходу на український ринок, ну, і весь подальший процес роботи надзвичайно адміністрований, а це ускладнює роботу будь-якому іноземному інвестору.
Перспективність теж у великому негативі, тому що прямо залежить від загальної динаміки розвитку української економіки. А сьогодні стан української економіки такий, що вона не розвивається, а деградує. Тому іноземний інвестор бачить, що перспектив на такому ринку у нього немає, і йде", - зазначив Новак.
Ще один фактор, за словами Новака, який впливає на перспективність - політична ситуація. За цим показником у нас у світі репутація теж винятково негативна. Тому з трьох критеріїв у нас два абсолютно негативні. Саме з цієї причини Україну залишають інвестори. Як ті, що займаються реальним виробництвом, так і банки.
Хто піде наступним?
У своїх прогнозах щодо того, який банк може піти з України наступним, експерти обережні і конкретно не називають нікого.
Дмитренко стверджує, що він досить оптимістично дивиться на ситуацію.
"Стало відомо буквально вчора-позавчора, що будуть кредитувати банківську систему Іспанії неабиякою сумою - 100 млрд. євро. Я вважаю, що на цьому тлі може сповільнитися банківська криза в Європі, яка може заморозити вихід капіталу з банків України. Ну, а як все складеться насправді - залежить від ситуації в Європі і від того, як відреагує наша влада на сформовану тенденцію. Якщо влада зрозуміє, що вихід іноземного капіталу нерезидентів - це "перший дзвіночок" катаклізму, що насувається, і зробить необхідні висновки, то і тут можна очікувати якогось оптимізму. Але останнім віриться не настільки сильно, як в позитиви в самій Європі", - зазначив Дмитренко.
Новак же вважає, що відходу можна очікувати від банків тих країн, які самі знаходяться в складній фінансовій ситуації - іспанських, італійських, грецьких.
"Сказати, хто піде наступним - складно. В принципі, кілька років тому ми пройшли хвилю поглинання українських банків, коли іноземні банки скуповували наші, щоб відразу отримати розширену мережу. Але тоді країна сприймалася як перспективна, але з 2010 року почалися зворотні процеси, і тому зараз ті банки, які розширювали в Україні свої мережі, можуть з неї піти", - зазначив експерт.
За словами Охріменка, ходять чутки, що "Commerzbank" продасть "Форум".
"Що стосується інших банків - складно сказати. На рівні проектів, чуток є інформація, що ще низка банків (французькі, австрійські) будуть йти. Але тут яка виходить ситуація. Йти - значить продавати банк з істотним збитком. Тому що продати його навіть за ту ціну, за яку купили - неможливо абсолютно. І з цієї причини, навіть якщо хтось хоче піти - він повинен погодитися свідомо на очікувані збитки, а це болюче питання ", - зазначив він.
Борис Кушнірук теж згадав "Форум" як можливого претендента "на виліт". За його словами, сьогодні з банківського ринку йдуть не тільки "монстри". Але, наприклад, власники "Укрсоцбанку", "Райффайзен Банк Аваль" виходити не будуть.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас