ЄС готовий надати допомогу Іспанії і чекає офіційного прохання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готовий надати допомогу Іспанії і чекає офіційного прохання

Казна та Політика
91
В ЄС ніколи не сумнівалися в рішучості іспанської влади врегулювати проблему своїх банків, заявив в понеділок на брифінгу в Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Амадеу Тардіу.
"Іспанський уряд буде нести відповідальність перед партнерами по Єврогрупі та інститутами ЄС за фінансову допомогу. Отже, саме іспанський уряд буде підписувати меморандум про умови допомоги", - сказав А.Тардіу, роз'яснюючи журналістам рішення, ухвалене Єврогрупою щодо Іспанії 9 червня.
За його словами, іспанська влада після роздумів про варіанти вирішення проблеми зрозуміла, що "більш надійно і менш дорого звернутися до партнерів".
Він пояснив розмір суми 100 млрд, яку погодили міністри фінансів Єврогрупи. Є оцінка МВФ (близько 40 млрд євро - ІФ), але Єврогрупа хоче передбачити всі найгірші обставини, тому підготувала запас міцності, "щоб не було сумнівів у надійності допомоги та у волі Єврогрупи гарантувати фінансову стабільність" Іспанії.
Що стосується процедури, то найближчим часом у Брюсселі чекають офіційне прохання Іспанії до Єврогрупи. В даний момент два незалежні підприємства здійснюють оцінку іспанського банківського сектора, і їх результати надійдуть незабаром. У свою чергу Єврокомісія готує свою оцінку і пропозиції Єврогрупи, в яких будуть викладені умови цієї фінансової допомоги. Це буде зроблено у співпраці з Європейським центральним банком і МВФ.
При цьому А.Тардіу уточнив, що МВФ безпосередньо в операції участі не бере, а тільки надає експертну підтримку, так як ця організація не надає "секторальну допомогу".
Далі повинен бути представлений план реструктуризації банківського сектора, супроводжуваний протоколом про згоду з викладом умов, який схвалить Єврогрупа і підпише іспанський уряд.
Джерело походження фінансування уточнюється. Питання, чи буде це тимчасовий Європейський інструмент фінансової стабільності, чи Європейський механізм стабільності (ЄМС), який повинен почати діяти тільки з липня, поки не вирішене. А.Тардіу нагадав, що минулої суботи заступник голови Єврокомісії Оллі Рен закликав держави-члени ЄС швидше завершити ратифікацію договору про створення ЄМС.
А.Тардіу пояснив, що йшов пошук рішення, при якому проблема слабкості іспанських банків вирішувалася б, перш за все, через ринкові механізми, не відбиваючись на державних фінансах. Передбачалося, що якщо цього виявиться недостатньо, то буде звернення до європейських фондів, що і відбулося.
"Краще попередити, ніж лікувати", - прокоментував рішення Єврогрупи від 9 червня представник Єврокомісії. Він зазначив, що це "хороший результат для Іспанії, для іспанських громадян, але також і для Європи в цілому".
Що стосується остаточної суми для рекапіталізації іспанських банків, А.Тардіу сказав, що в Брюсселі чекають з Мадрида результатів детальної оцінки потреби, і в Єврокомісії також є мандат на оцінку ситуації в іспанському банківському секторі. Це займе "дні або тижні".
Сума 100 млрд євро розрахована "на різні сценарії та обставини".
Він підтвердив, що мова йде про позику, яка повинна бути повернена. А в обмін на допомогу від Іспанії очікують "серйозної реструктуризації банківської системи, яка послужить реальній і продуктивній економіці на відміну від минулої".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас