Експерт: Щоб уникнути дефолту, необхідно прислухатися до МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Щоб уникнути дефолту, необхідно прислухатися до МВФ

Казна та Політика
935
Можливість дефолту буде залишатися в Україні до тих пір, поки не будуть проведені радикальні економічні реформи, які рішуче змінять внутрішню економічну ситуацію в Україні. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив фінансовий експерт Віктор Суслов.
За словами експерта, про те, що протягом декількох років в Україні зберігається вірогідність інфляції, свідчать багато показників, зокрема, показник ціни кредитно-дефолтних свопів, тобто страховки України від дефолту. "Це офіційні дані, і Україна стабільно має дуже високу ціну кредитно-дефолтних свопів. Вона ненабагато відстає від основних країн, в яких дефолт найбільш ймовірний", - сказав В.Суслов.
Він зазначив, що можливість дефолту залишається досить високою. "Зараз все залежить від можливостей перекредитування за зовнішніми боргами... Адже Україна не може обслуговувати зовнішні борги за рахунок поточних доходів. Щоб виконувати обов'язки за боргами, доводиться весь час вдаватися до нових позик, а відповідно будується така боргова фінансова піраміда. Чи буде дефолт, чи ні - цілком визначається одним – чи будуть далі Україні давати в борг, чи не будуть", - сказав він.
Він зазначив, що така політика безперспективна і ймовірність дефолту зберігається і буде зберігатися, поки не будуть проведені глибокі радикальні економічні реформи, які рішучим чином змінять внутрішню економічну ситуацію в Україні.
Експерт зазначив, що для того, щоб змінити ситуацію, потрібно прислухатися до рекомендацій Міжнародного валютного фонду. Адже там - визнані експерти і те, що їхні рекомендації ігноруються - це помилка", - додав він.
За словами експерта, остання місія МВФ висловлювала побажання щодо більш гнучкого курсу гривні. "Це означає, що політика негнучкої прив'язки української гривні до долара США не підтримується, адже це неприродно. Адже країна має від'ємне сальдо торгового балансу і від'ємне сальдо платіжного балансу, природно це передбачає девальвацію валюти", - зазначив експерт.
В.Суслов також зазначив, що МВФ говорить про відомий дефіцит "Нафтогазу", про те, що ціна реалізації газу не покриває витрат на його купівлю, що цю проблему треба вирішувати, що потрібно піднімати тарифи на газ, "але ця пропозиція неприйнятна з політичних міркувань... а тоді потрібен інший шлях вирішення", - додав він.
"Також МВФ каже, що у нас неправильна система оподаткування в частині оподаткування особистих доходів, тому його рекомендації про введення прогресивної шкали оподаткування про перенесення акцентів з особистих доходів на доходи олігархів і багатих. Це правильна рекомендація, і її треба виконувати, адже тоді буде зменшено дефіцит бюджету. Але невигідна олігархам, що перебувають при владі в нашій країні", - додав він.
Нагадаємо, Україна потрапила до переліку країн з найбільшою ймовірністю дефолту. За рейтингом ресурсу Вusiness Insider Україна увійшла до топ-5 серед 59 країн щодо можливості дефолту.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас