Нові правила оцінки майна астрономічно збільшили витрати власників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила оцінки майна астрономічно збільшили витрати власників

Нерухомість
3406
Угоди купівлі-продажу нерухомості та земельних ділянок зупинені через вимоги засвідчення їх нотаріусами на підставі оцінки сертифікованих оцінювачів, вважає народний депутат, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Віктор Матчук (фракція НУНС).
"Нові правила запроваджують грандіозну схему відкотів, корупції і знищують цілу галузь малого та середнього бізнесу. Всі операції з продажем нерухомості в Україні переходять в руки мафії", - цитує депутата його прес-служба в понеділок.
В.Матчук зазначив, що число сертифікованих оцінювачів становить 40, тоді як раніше в країні діяли 9 тис. суб'єктів оціночної діяльності, які з впровадженням нових правил не можуть нею займатися, оскільки вони не проводять діяльність винятково з одного виду оцінки. "Таким чином, ринок нерухомості зараз стоїть", - підкреслив депутат.
За даними В.Матчука, Фонд держмайна (ФДМ) України "таємно і в надзвичайно короткі терміни" визначив 12 компаній, в яких працює 40 оцінювачів з дозволом проводити оцінку по Україні, що, в свою чергу, призвело до монополізації ринку і зростання вартості послуг оцінки.
"Справа в тому, що ці 40 експертів кожну свою оцінку повинні пропустити через сторонню організацію - власника так званої системи управління якістю", - пояснює він.
За оцінкою депутата, внаслідок залучення третьої сторони вартість оцінки майна для людини зростає на 50%. За допомогою таких змін на ринку оцінки "запускається по суті нова Тендерна палата", - вважає В.Матчук.
Як повідомлялося, раніше президент Союзу фахівців з нерухомого майна України Олександр Рубанов в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" відзначав, що створення Державного реєстру оцінювачів вносить такий необхідний контроль на ринку суб'єктів оцінки, але в той же час вже призвело до його монополізації і зростання вартості виконання оцінки нерухомого майна до 4-5 тис. грн в Києві, а також збільшення термінів укладання угод купівлі-продажу.
За даними агентства нерухомості SV Realty консалтингової компанії SV Development (обидві - Київ), введення нових правил на ринку оцінки, крім більш ніж 10-кратного зростання вартості проведеної оцінки нерухомості, призвело до додатково встановленої триразової плати останніми за виїзд. Так, зокрема, вартість виконання оцінки котеджу площею близько 300 кв. м, яка раніше становила близько 800 грн з виїздом, згідно з новими тарифами оцінювачів держреєстру, коштує приблизно 15 тис. грн, якщо ж організувати виїзд, то вартість оцінки збільшується до 45 тис. грн. Включені в Держреєстр 12 компаній раніше на ринку оцінки не працювали і були створені практично в один і той же час з різницею 10-12 днів.
За даними ФДМ, Держреєстр оцінювачів за новим напрямом 3: "Оцінка з метою оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів" на першому етапі включає 12 компаній: ТОВ "Альтаріка", "Легранд Лтд", "Одеон-2010" (всі три - Київ, раніше - Донецьк), "Анніт", "Керкіон", "Лаодіка", "Прінтсел" (всі чотири - Київ, раніше - Одеса), "ГРАФІТЕК Лтд.", "Інтек-плюс", "Россторг", "Стілпарк" і "Юрінтегро" (усі - Київ).
ФДМ уточнював, що всі компанії займаються трьома можливими спеціалізаціями в рамках свого напряму: оцінкою нерухомості, у тому числі земельних ділянок, літальних апаратів та судноплавних засобів фізичних осіб. При цьому кожен оцінювач, що потрапив до реєстру, спеціалізується на групі регіонів.
Раніше учасники ринку оцінки повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що кількість компаній, що бажають бути включеними до реєстру, набагато більша, проте вони не мають такої можливості, оскільки договір на навчання оцінювачів укладено лише з одним з 23 вузів, що працюють на ринку. При цьому останній здійснив набір вибірково, і сьогодні сотні оцінювачів не можуть пройти навчання. Вони підозрюють, що така ситуація, що нагадує проблеми, які існували раніше з доступом до тендерних закупівель, створена штучно. Учасники ринку в даний час готують звернення до ФДМ, який займається питаннями оцінки, і в інші структури влади з вимогою зняти обмеження на розширення реєстру оцінювачів з цього напрямку. На їхню думку, ситуація, що склалася, вже призвела до затримок в роботі нотаріусів та ріелтерів, що користуються їх послугами.
Новий напрям оцінки передбачено ст. 172 і 173 Податкового кодексу. Також було схвалено постанову Кабінету міністрів № 103 від 26 жовтня 2011 р. про визначення оціночної вартості продаваної (обмінюваної) нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва.
Спочатку до реєстру були включені майже всі фірми, які хотіли цього. Однак після вступу в силу з 14 травня 2012 р. закону про Фонд держмайна з внесеними до нього під час другого читання поправками депутата Сергія Осики (позафракційний) ситуація змінилася. Зокрема, ФДМ спільно з Державною податковою службою повинен був скласти новий реєстр оцінювачів з метою оподаткування, для яких цей вид діяльності є винятковим. Крім того, Мін'юст наказом "Про внесення змін до Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України" від 21 травня цього року, який набрав чинності 5 червня, зобов'язав нотаріусів посвідчувати договори з нерухомим майном лише за умови наявності оціночної вартості.
Тим часом учасники ринку відзначають, що документ залишає відкритим питання необхідності отримання такої оціночної вартості при операціях застави або іпотеки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас