Фірташ: Держава повинна враховувати думки бізнесу при виборі економічної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: Держава повинна враховувати думки бізнесу при виборі економічної політики

1176
Держава повинна враховувати позицію бізнесу при виборі міжнародного вектора економічної політики. Тільки в цьому випадку Україна матиме сильну позицію в переговорах з ЄС чи Митним Союзом. Про це заявив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час робочої зустрічі з керівництвом і бізнесменами Рівненської області.
Як повідомила "Подробностям" прес-служба Дмитра Фірташа, за його словами, приєднання України до Світової організації торгівлі в 2008 році відбулося без врахування інтересів багатьох товаровиробників в Україні. Це призвело до того, що в країну хлинув дешевий імпорт та український виробник втратив власний ринок збуту. "Ми приєдналися до СОТ, здавалося б, добре діло зробили. Ми, начебто, політично увійшли в організацію, а фізично ми віддали всі ринки. Тобто, по суті, безкоштовно впустили всіх. А нас-то ніхто нікуди не впускає", - сказав Дмитро Фірташ.
На думку Дмитра Фірташа, до СОТ потрібно було приєднуватися, але при цьому в більшій мірі захистити країну і бізнес. "Нас ніхто не питав в 2008 році, чи хочемо ми в СОТ, і на яких умовах. З іншого боку, у кого з вас була виразна позиція з цього питання?" - запитав Дмитро Фірташ у бізнесменів, - "бігли стрімголов, підписували всі папери, потім відхекалися і стали розбиратися, а хтось і підраховувати збитки".
Отриманий досвід необхідно враховувати при подальшому ухваленні стратегічних для країни рішень, заявив голова Федерації роботодавців. "Якщо позиція бізнесу буде врахована, то країна буде мати сильну позицію в переговорах з ЄС, Митним Союзом і не стане ухвалювати поспішні рішення на міжнародному рівні", - сказав Дмитро Фірташ.
"Сьогодні перед Україною стоїть багато викликів, світ глобалізується, цей процес вже не можна зупинити. З одного боку, у нас Євросоюз, є проект угоди про Зону вільної торгівлі, з іншого - Митний Союз, який також пропонує Україні співпрацю. Через море - Туреччина і скоро Україна може підписати Зону вільної торгівлі з цією країною", - сказав Дмитро Фірташ, - "яка позиція українського бізнесу за цими напрямами? Ми повинні це чітко розуміти, розібратися і зуміти відстояти свої інтереси. Не потрібно наступати на граблі і здійснювати ті ж помилки, які Україна зробила під час приєднання до СОТ".
На думку голови ФРУ, якщо у бізнесу в Україні буде сильна спільна позиція, тоді і країна буде мати сильну позицію на переговорах з ЄС, Туреччиною, Митним Союзом. "Тому ми розвиваємо Федерацію. Ми бачимо у Федерації силу, яка здатна консолідувати думку бізнесу в країні. У когось є інвестиційні проекти, у когось - торговельні інтереси, хтось може дати свої пропозиції щодо розвитку галузі або інвестиційного клімату. Федерація може збирати ці пропозиції і виходити з системною ініціативою. І це буде думка не одного бізнесмена, це буде позиція всіх. Це буде зовсім інший рівень", - сказав Дмитро Фірташ.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас