Експерт: Золотовалютні резерви НБУ до кінця року зменшаться до 25 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Золотовалютні резерви НБУ до кінця року зменшаться до 25 млрд дол.

Казна та Політика
1050
Експерт з економічних питань Олег Соскін вважає, що до кінця 2012 року золотовалютні резерви Національного банку України скоротяться до 25 мільярдів доларів. Про це він сказав в коментарі УНН.
За словами експерта, в структурі 30 млрд дол золотовалютних резервів Національного банку є близько 13,5 млрд грошей Міжнародного валютного фонду, грошей ВТБ близько 2 млрд, грошей за євробондами є кілька мільярдів. І це все борги, які потрібно віддавати з відсотками. Крім того, зазначив він, є борги українських міст. Зокрема, більше 1 млрд дол винен Київ.
"Це все треба віддавати. А приросту від золотовалютних резервів чекати немає сенсу, тому що ми маємо від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу. За рахунок грошей гастарбайтерів їм теж не вдається поповнювати золотовалютні запаси. Таким чином, фактично в Нацбанку все менше можливості підтримати гривню. Тому що, чим менші золотовалютні резерви, чим більше випускають гривні, тим менша забезпеченість гривні валютними ресурсами. А матеріально-речових ресурсів теж немає, тому ВВП не зростає, реальні інвестиції не йдуть", - зазначив О.Соскін.
Крім того, на його думку, Україна витратила на підготовку Євро-2012 близько 14 млрд дол, з них 7 млрд профінансував уряд.
На уточнення кореспондента, скільки залишиться до кінця року золотовалютних резервів у Національного банку, О.Соскін відповів: "Державі потрібно буде виплатити до кінця року близько 10 млрд дол. На сьогоднішній день у НБУ своїх грошей у структурі золотовалютних резервів є максимум 12 млрд дол. Якщо буде спостерігатися нинішня тенденція, то до кінця року в Нацбанку залишиться 25 млрд дол золотовалютних запасів. Але з цих 25 млрд 10 млрд будуть гроші МВФ, а власних буде 10 млрд".
Як повідомлялося, згідно з даними Національного банку, золотовалютні резерви України зменшилися за травень на 903 млн дол, з 31,661 до 30,758 млрд дол. Всього за січень-травень запаси зменшилися на 1,037 млрд.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас