Точка зору: Єдиний спосіб стабілізувати економічну ситуацію в Україні - підняти тарифи на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Єдиний спосіб стабілізувати економічну ситуацію в Україні - підняти тарифи на газ

Енергетика
940
За словами економічного експерта Олега Устенка, єдиним способом стабілізувати економічну ситуацію в Україні є підвищення тарифів на газ. Таку думку він висловив в ексклюзивному коментарі УНН.
"Дефляція, яка спостерігалася в останній місяць, за даними Держкомстату України - це не дуже добре. Коли країна, особливо з економікою, що розвивається, до яких належить і Україна, має дефляцію, це насамперед означає, що попит на внутрішньому ринку починає падати. Падіння попиту на внутрішньому ринку впливає на зменшення ціни", - вважає експерт.
Однак, О.Устенко зазначив, що рівень інфляції, все ж, прискориться, і, перш за все, прискорення інфляції має припасти на четвертий квартал року. На думку фахівця, стабілізувати економіку вдасться лише двома способами.
"Я не бачу іншого виходу з цієї ситуації, окрім підвищення тарифів на газ. Підвищення цін на газ буде означати прискорення рівня інфляції. Власний прогноз, який виставляє міжнародний фонд Блейзера на 2012 рік, становить близько 9% на кінець року. Це вище, ніж офіційний прогноз, який виставило Міністерство фінансів України. Тим не менш, українська влада ставить рівень інфляції на рівні 7%. За великим рахунком влада не зацікавлена і не розуміє, що рівень інфляції повинен бути вищим, ніж та дефляція, яку ми спостерігали в минулому місяці", - запевнив експерт.
У той же час О.Устенко вважає, що неконтрольованої інфляції чекати не варто.
"Якщо мова йде про неконтрольовану інфляцію, то я б хотів вас заспокоїти, навряд чи ми з вами спостерігали галопуючу інфляцію або гіперінфляцію. Коли мова йшла про гіперінфляцію в Україні на початку 90-х років, то головна причина полягала в тому, що дефіцит держбюджету, який складав близько 30% ВВП, а для порівняння, в минулому році він становив 4,5%, тоді цей дефіцит фінансувався не за рахунок зовнішніх позик і не за рахунок внутрішніх позик, а за рахунок вмикання друкарського верстата. Ми не знаходимося в ситуації, коли є такий колосальний дефіцит держбюджету, і, до того ж, я мало уявляю собі, що, враховуючи українські реалії, при відносній, але все ж незалежності Нацбанку України, яка законодавчо закріплена, у нас якимось чином зможуть ввімкнути друкарський верстат безконтрольно і розвивати галопуючу інфляцію", - запевнив економіст.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас