Експерт: Восени і взимку інфляція в Україні прискориться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Восени і взимку інфляція в Україні прискориться

Валюта
676
Восени і взимку очікується зростання темпів інфляції через низький урожай. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Жолудь.
За словами, експерта оскільки в Україні немає загального зростання цін, то вийти на запланований показник інфляції дійсно не вдасться. "Окремі ціни зростають, а окремі ціни падають і тоді виходить практично нуль. Тобто у нас практично немає загального зростання цін, в той час як на кінець року закладено майже 8%", - сказав О.Жолудь.
Він зазначив, що через те, що показник буде нижчим, погіршуються можливості поповнення бюджету. "Адже коли бюджет розраховувався, очікувалася вища інфляція і відповідно більш високі номінальні доходи бюджету", - додав він.
"Восени і взимку ми очікуємо прискорення інфляції, але це буде пов'язано не стільки зі зростанням доходів незаможного населення (через реалізацію соціальних ініціатив - Ред.), яке практично все це зростання доходів пустить на ринок, скільки буде обумовлено тим, що в порівнянні з рекордно високим урожаєм минулого року, в поточному році урожай очікується навіть трохи нижче середнього... Тобто буде сезонне подорожчання продуктів харчування, яке ми бачили і всі попередні роки, крім минулого року", - зазначив експерт.
Він зазначив, що обсяги врожаю будуть основою причиною підвищення цін. "Просто з тієї простої причини, що у нас практично 50% набору товарів і послуг, за якими розраховується інфляція, це якраз продукти харчування", - додав він.
Як повідомлялося, Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко вважає, що Україна не зможе вийти на закладені в бюджеті показники інфляції. "Оптимальний варіант інфляції сьогодні закладено в бюджеті, і він становить 7,9%. Минуло 5 місяців, інфляція з початку року становить 0,4%. Це означає, що ми на заданий показник інфляції не вийдемо", - зазначив П.Порошенко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас